Mesajı Okuyun
Old 11-09-2020, 09:59   #1
AV.SİBEL

 
Varsayılan Muris Muvazaasi Nedeniyle Tapu Iptal Ve Tescil Davasi Ile Tenkis Talebi

Müvekkilin baba adına tapuda kayıtlı olan İstanbul da bulunan bir adet taşınmazın yarısını çocuklardan birinin üzerine bedelsiz olarak tapuda tescil ediyor, diğer yarısını ise cüzi bir bedel karşılığında diğer iki çocuğuna tapuda satıyor.(Cüzi bedel ödeyerek adına tescil yapılan çocuklar bu bedeli satış bedeli olarak değil aslında 2b arazisi olması nedeniyle hazineye ödenmesi gereken tapu alım bedeli olarak ödüyor.)Taraflar 6 kardeştir.Ayrıca memlekette babaya ait olan ama tapusuz olan bir ev bulunmakta iken baba ölmeden kadastro geçtiği sırada yine İstanbul da ki taşınmazın yarısını yaptığı oğlu adına yazdırıyor ve tapu bu oğlu adına çıkıyor.
İstanbul da ki taşınmaz yönünden muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açacağız bu talebimizin kabul görmemesi halinde tenkis talebinde bulunacağız.Ancak yaptığım araştırmalarda kadastro geçerken murisin oğlu üzerine yapılan ev ile ilgili muris muvazaası nedneiyle tapu iptal ve tescil davası açamayacağımızı zira muvazaa nedeniyle dava açabilmek için taşınmazın baştan itibaren tapuya kayıtlı taşınmaz olması gerekiyor.
Bu halde kadastro geçerken oğlu üzerine geçirilen taşınmaz ile igili aynı davada sadece tenkis talebinde bulunabilir miyiz.
Ya da tenkis davasına hiç konu etmeden genel mahkemelerde kadastro tespitine itiraz edebilir miyiz?Kadastro tespit tutanağına itiraz süresi geçti ama o zaman müvekkil hak sahibi değildi ancak genel mahkemelerde babanın vefatından sonra tespite itiraz etme hakkımız var mı ? Yoksa tenkise mi tabi sadece bu hususta?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...