Mesajı Okuyun
Old 05-09-2020, 15:52   #4
dejure

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Onat Varoğlu
Meslektaşımızın paylaştığı maddeye bakıldığında, idari işlemler arasında hukuki ve maddi bağ bulunduğu takdirde birden fazla işlem aleyhine aynı dilekçe ile dava açılabilir cümlesi de mevcut. Konuyu açan meslektaşımızın belirtmiş olduğu, emlak vergisi ve vergi ziyaına ilişkin ihbarnameler birbiri ile bağlantılı değil midir ? Yani bazı belediyelerin emlak vergisinin ödenmemesi sebebi ile -hukuka aykırı veya değil konu hakkında karara denk gelmedim - bu şekilde işlem yaptığı malumunuz.Ez cümle vergi ziyaı cezasına ilişkin ihbarnamenin, meslektaşımızın söz ettiği emlak vergisine ilişkin ihbarnameye uygun davranmaması üzerine gönderilmiş olduğu halde, İYUK'un ilgili maddesine uygunluk söz konusu olmaz mı ?


Değerli Meslektaşım,

Aslında burada tereddütte kaldığım husus vergi ceza ihbarnamesi ile vergi ihbarnamesinin aynı dilekçe ile açılıp açılamacağı noktası değildir. Nitekim vergi ziyaı içeren vergi ceza ihbarnameleri ile vergi aslına ilişkin ihbarnamelere birlikte dava açtım ve ilk inceleme safhasında bir sorun çıkmadı. (Yine emlak vergisine ilişkin)

İkilemde kaldığım husus tam olarak şöyle:

Elimde birden fazla vergi ihbarnamesi var, bunlar ayrı ayrı 53.000 TL sınırının altında kalıyor. Fakat birlikte açtığım zaman 53.000 TL sınırını aşıyor ve davanın heyetli görünmesi sonucunu doğuruyor. Bu hususun doğal hakim ilkesine aykırılık teşkil edip etmeyeceği noktasındayım. (Bu arada temyiz sınırını da aşmıyor, dolayısıyla kanun yolunda bir değişiklik oluşturmuyor)