Mesajı Okuyun
Old 04-09-2020, 23:31   #1
vayvayva

 
Varsayılan 10 Yıllık Sözleşmesi Bulunan Kiracının, Kamulaştırma Sonrası Yapılan Tadilat Masraflarının İstemesi

Merhaba sevgili meslektaşlarım. Yardımınıza ihtiyaç duyduğum, sizlerin tecrübelerine danışmak istediğim bir durumla karşı karşıyayım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bir müvekkil 10 senelik kira kontratı karşılığında birçok tadilat yapıyor ve franchising Tavuk Dünyası restoranı açıyor (ne açtığının bir önem arz ettiğini düşünmüyorum ancak küçük bir ihtimal de olsa bir ayrıntı olabilir diye yazıyorum). 2 yıl işlettikten sonra arazi acil kamulaştırma ile kamulaştırılıyor. Arsa sahibi alacağını alıyor. Önümüzdeki Ekim ayında da araziyi kamulaştıran idare tarafından restoran yıkılacak ve kiracı çıkartılacak.

Bu noktada kiracı müvekkil başlangıçtaki 10 senelik kira sözleşmesine güvenerek yaptığı masrafları tazmin etmek istiyor. Nasıl bir yol izlenebilir?

Kişisel kanaatim ve araştırmam TBK’daki ilgili hüküm uyarınca yeni malikle sözleşmenin devam ettiği, yine yeni malik olan idareden en azından yapılan faydalı masrafların istenebileceği yönünde. Ancak ilgili maddede yeni malikin kira sözleşmesinin tarafı olacağı maddesinde “Kamulaştırma Kanunu hükümleri saklıdır” ifadesine yer verilmiş. Burda ayrık bir durum var mıdır? Başlangıçta yapılan tüm masraflar idareden tam yargı davası şeklinde maddi tazminat davası olarak istenebilir mi? Tüm hepsi istenemese bile faydalı masraflar istenebilir mi? Bununla ilgili bir karar var mıdır?

Değerli meslektaşlarım ve üstatlarım katkı sağlarlarsa çok mutlu olurum. İyi çalışmalar dilerim.