Mesajı Okuyun
Old 28-08-2020, 14:56   #1
fattas

 
Varsayılan Kentsel Dönüşüm Yeni Sözleşmeye Zorlama

Merhabalar,

Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitle anlaşılıyor, yıkım tamamlanıyor, iki yıl geçmesine rağmen bir iki malik tarafından alınan tedbir nedeniyle henüz inşaat başlamamış durumda. Ancak müteahhit mevcut sözleşmede tamamen lehine olacak şekilde, hatta esaslı unsurları dahi değiştiren değişiklikler yapmak için maliklere baskı kuruyor, bunun neticesinde 2/3 çoğunluk noterde ayrı ayrı yeni sözleşmeye imza atıyorlar. Kalanları ise dairelerinin kentsel dönüşüm prosedürü gereği satılacağı yönünde korkutuyor. Maliklerden bir kaçı, yeni sözleşmeyi kesinlikle imzalamayacakları ve müteahhitle yapılan sözleşmenin feshini istedikleri yönünde tarafıma geldiler.

Kentsel dönüşüm prosedürü başlangıcında sunulan sözleşmeye imza atmış olan maliklerin, bu aşamada böyle bir değişikliğe zorlanamayacağını düşünüyorum. Bu itibarla yeni sözleşmeye zorlandıkları, bir kısım maliklerle imzalanan ve ana sözleşmede esaslı değişiklik içeren hükümler nedeniyle sözleşmenin hükümsüz kaldığı, keza yüklenici tarafından sözleşmeye uyulmayacağının tereddütsüz olarak ortaya çıktığı için feshedildiği mealinde, tazminat hakları saklı tutularak bir ihtarname ile başlayıp, sözleşmenin hükümsüz kaldığının tespiti, aksi takdirde geçmişe dönük olarak feshi şeklinde terditli bir dava açmayı düşünüyorum.


Esasen inşaat sözleşmelerinin feshi konusunda tecrübem olsa da kentsel dönüşüm ile birleşince ve özellikle çoğunluğu da sahip olmayınca, feshi talep eden maliklerin zarar görmesini istemediğimden, konu hakkında bilgisi olan meslektaşlarımın görüşüne danışma gereği duydum. Formlarda benzer bir konuya rastlamadım. Şimdiden teşekkür ederim.