Mesajı Okuyun
Old 27-08-2020, 19:50   #1
Av.Onat Varoğlu

 
Soru Cep Telefonuna Kolluk Tarafından El Konulması

Aklıma takılan varsayımsal bir olay/olgu hakkındaki cevap arayışım doğrultusunda bu konuyu açma zorunluluğu doğmuştur.Konuya ilişkin düşünce paylaşımında bulunacak meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
Diyelim ki; kolluk tarafından bizzat A kişisine yönelik olarak mevzuata aykırı bir arama faaliyeti yürütülüyor. Örneğin bir kontrol noktasında, önleme araması kararı sebep gösterilerek -yani hakim kararı olmaksızın- hususi aracın dışarıdan bakıldığı halde görülmeyecek olan torpido gözü, bagaj vb. bölgelerinde arama icra ediliyor.
A kişisi bu aramaya rıza göstermeyip söz konusu faaliyeti cep telefonu ile video kaydına alıyor ya da almaya başlıyor. Ancak telefonuna kolluk tarafından el konuluyor veyahut zarar veriliyor. Ez cümle telefonu öyle ya da böyle zilyetliğinden çıkıyor ya da kullanılmayacak hale getiriliyor.
Sorum şu ki ; böyle bir olay yaşandığında, mevzuata aykırı aramaya yönelik ispat faaliyeti ne şekilde yürütülebilir ? Zira mevzuata aykırı arama veya yakalama gibi faaliyetlerde en kuvvetli kanıtlar, kanaatimce görüntü ve/veya ses kayıtlarıdır. Ayrıca aramadan ziyade, kişinin telefonuna kolluk tarafında el koyulduğu ya da zarar verildiği hususu nasıl ispatlanabilir ?
Teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim....