Mesajı Okuyun
Old 27-08-2020, 18:35   #1
Av. Semih Sancar

 
Varsayılan Polisin PVSK Kapsamında İşletme Ruhsatı Sormaya Yetkisi Var Mı?

Değerli meslektaşlarım herkese merhabalar.
Müvekkil ve ortağı tekel bayi içerisinde gecenin geç saatlerinde sözlü olarak tartışıyorlar. Kavga var ihbarı üzerine yaklaşık iki saat sonra işletmenin önüne polis memurları geliyor. Müvekkil ve arkadaşına burada kavga olup olmadığını soruyorlar onlar da aralarında sözlü tartışma olduğunu, bir problem olmadığını söylüyorlar.
Devamında burası niye bu saate kadar açık deyip işletme ruhsatını soruyorlar, işletme ruhsatı da müvekkilin ortağının babası adına kayıtlı. Müvekkilin arkadaşı da işletme ruhsatının olduğunu ancak yerini bilmediğini, babasına sorması gerektiğini söyleyerek eve gidiyor.
Polis memurları da tuttukları tutanakta 15 dakika beklediklerini ve işletmenin ruhsatının olmadığını söyleyerek müvekkili gözaltına almaya çalışıyorlar. Müvekkil durumu izah etmeye çalışırken gözüne biber gazı sıkılarak darp ediliyor.
Polis memurlarından biri müvekkilin kendisine kafa attığını söyleyerek darp raporu alıyor. İşletmeye ait kamera görüntülerinde olay anı polis memurları tarafından siliniyor. Trajikomik ama müvekkil memura mukavemetten tutuklandı.

1-) Kavga var ihbarı üzerine olay yerine gelen polis memurlarının işletme ruhsatını sormaya yetkileri var mı? Bu denetimin zabıta memurları tarafından yapılması gerekmez mi?

2-) Yetkilerinin olmaması halinde devam eden işlemlerde icra edilen bir görev de kalmadığı için memura mukavemet suçu oluşur mu?
3-) PVSK m.7 /6"Bu iş yerleri için düzenlenen iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının bir örneği yetkili kolluk kuvvetine gönderilir. Bu iş yerleri genel güvenlik ve asayiş yönünden genel kolluk tarafından denetlenir." hükmü polise bu yetkiyi verir mi?
İlgi gösteren herkese şimdiden teşekkür ederim.