Mesajı Okuyun
Old 22-07-2020, 08:20   #2
av.murat kılıç

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.mehmet.av
Çok acil bilginize ihtiyacım var.
Müvekkilin keşideci olduğu bir çek şuan bankada ve çek bedeli banka tarafından ödenmiş.
Çekin cirantalarını öğrenmek için bankaya gitti, bilgi vermediler. Mahkeme vasıtası ile isteyin demişler.

Öncelikle herhangi bir yargı yoluna başvurmadan bu çekteki cirantaları(daha doğrusu parayı bankadan alan en son cirantayı) öğrenebileceğimiz bir yol var mıdır?

Çekin önlü arkalı fotokopisini temin için mahkemeye başvurma işi bana pek mantıklı ve hukuki gelmedi ama var mıdır mahkeme vasıtası ile çek fotokopisini isteyeceğimiz bir yol acaba?

Merhaba

Bankaya yazılı olarak başvuru yapın bence. Çek sahibinin keşide ettiği çekin fotokopisi almaya hakkının olduğunu düşünüyorum. Banka başkasının bilgisini elbette veremez ama olayınızda kişinin kendi çekinin fotokopisini almaya hakkı vardır. Bankaya yazılı olarak başvurunuza "talebimizin yerine getirilmemesi halinde neden yerine getirmediğinizi yazılı olarak tarafımıza bildirilmesini rica ederiz" şeklinde ekleyebilirsiniz. Bankanın cevabı olumsuz olursa BDDK ya şikayetinizi yapabilirsiniz.

Ayrıca sizin avukat olarak avukatlık yasası 2.maddesi uyarınca da bankadan dava açabileceğinizi söyleyerek vekaletname ile çekin fotokopisini alabileceğinizi düşünüyorum.