Mesajı Okuyun
Old 20-07-2020, 14:18   #2
Admin

 
Varsayılan

Tespitleriniz ve seçtiğiniz hukuki yol doğru.


Elden alınan kiralar için makbuz verilmiş mi yazmamışsınız ancak genel kural olarak sonradan ödenen ayların eski aylara MAHSUP edilmesine gerek yok. Nisan ayını ödememiş ama Haziran ayını ödemişse, o haziran kirasıdır, takip Nisan için yapılır. Ama tabii nisan kirası alınmıştır diye makbuz düzenlediyseniz o zaman durum değişir. Bir diğer deyişle hangi aylar için takip yapacağız, hangi aylar için kiracıya makbuz verdiğinize bağlı.



İtiraz olursa, İM veya SH'de itirazın kaldırılması/iptali yoluyla ilerleyeceksiniz. Neye itiraz edilmiş olursa olsun, itirazın kaldırılması/iptaliyle birlikte tahliye de talep edeceksiniz ve hakim tahliye kararı da verecek.


30 gün içinde ödeme yaparsa, tahliye hakkınız yok. Bu durumda bu yaptığınız icra takibi "1.haklı ihtar" yerine geçecek ve 1.1.2021'e kadar bir kez daha ödemediği kira olursa ve noter veya icra takibi ile bunu da talep etmek zorunda kalırsanız, bu ikinci haklı ihtar olacak ve sözleşme süresi bitince (Ocak 2021) iki haklı nedeniyle tahliye davası açabileceksiniz. Daha kısa veya farklı bir tahliye yolu yok.


Kiraların elden alınması lehinize veya aleyhinize bir durum değil. Kira borcunuz yazılı sözleşmeye dayalı bir borç, dolayısıyla kiracı kiraları ödediğini yazılı belgeyle ispat etmek zorunda. Bu banka dekontu da olabilir veya sizin verdiğiniz makbuz da olabilir.


Depozisto alınmış olması, ödenmeyen kiralar için kiracının temerrüte düşmesini engellemez.


Bu arada kiralanan yer işyeriyse, bildiğiniz gibi korona süreci nedeniyle 01.03.2020 tarihinden 30.06.2020'e kadar olan kiralarının ödenmemesi tahliye sebebi yapılamaz. Bu kiralar için ancak haciz yoluna başvurabilirsiniz, temerrütten tahliye (veya iki haklı ihtar nedeniyle tahliye) isteyemezsiniz.