Mesajı Okuyun
Old 17-07-2020, 21:50   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Vasiyetten dönme kanunda öngörülen şekillerden birine uymak sureti ile yeni vasiyetname yapma (TMK 542) , vasiyeti yok etme ( m.543) veya mevcut vasiyetname ile bağdaşmayan tasarrufta bulunma (m.544) ile yapılabilir.

Vasiyetten dönmenin iptali için vasiyetnamenin şekil şartlarına uyulmadan dönme beyanında bulunma ,ehliyetsizlik, iradeyi ortadan kaldırıcı yanılma,aldatma,korkutma şeklindeki sebeplerin varlığı gösterebilir. Anksiyetenin gerekli incelemeler ve ağırlık derecesi belli olmadan kesin olarak ehliyetsizlik nedeni olduğu söylenemez. Tanık beyanları,varsa doktor raporları, sağlığında kullandığı ilaçlar değerlendirilerek bu konu adli tıp raporu ile çözümlenir. Miras bırakanın mirastan mal kaçırma gayesi ile muvazaalı hareket ettiği hususu " vasiyetnameden dönmenin iptali" davasında ele alınacak bir unsur değildir. Bu husus ancak muris muvazaası nedeniyle tapu iptali veya tenkis davasının konusunu teşkil edebilir.

Somut olayda; miras bırakan hem Noterdeki beyanı ve hemde tapuda yaptığı satış işlemi ile dönmüştür. Bu yönden sadece Noterdeki işlemin iptali yetmez. Ayrıca Tapu kayıtlarının da iptalinin istenmesi gerekir.(Önce açılan davaların hangi nedene dayandığını bilmediğimden genel olarak söyleyebiliyorum) Diye düşünüyorum.