Mesajı Okuyun
Old 06-07-2020, 18:06   #3
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

İhtiyari dava arkadaşlığında ,HMK 58 m.göre davalar herbir davalı yönünden birbirinden bağımsızdır. Dolayısı ile birisinin kabul beyanı diğerlerini etkilemez. Siz davayı kabul ederseniz müvekkiliniz yönünden dava sonuçlanmış olur.Davacı taşınmazın aynını elde edeceğinden müvekkilinizden kaynaklanan başkaca bir zararı kanımca söz konusu olmaz. Belki ecrimisil talep edebilir. Ecrimisilde de zamanaşımı 5 yıl olup ,bu süre de dava tarihinden geriye doğru hesaplanır.

Tapu iptali ve tescil davası ayni hakka dayandığından zamanaşımına tabi değildir. İleride açılabilecek bir ecrimisil veya başkaca tazminat davası için şimdiden zamanaşımı itirazında bulunulamayacağı açıktır. Esasen hem davayı kabul etmek ve hemde zamanaşımı def'inde bulunmak anlamsız olur. Dava öninceleme duruşmasında yada daha önce kabul edilirse vekalet ücreti ve ilam harcı yönünden indirimler uygulanır. davanın açılmasına sebebiyet verilmemiş ise bunlar hiç alınmaz.

Fakat dava değeri pek düşük olarak gösterildiğinden muhtemelen hakim gerçek değeri keşifle tespit edecek harcı ve vekalet ücretini bu miktar üzerinden hesaplayacaktır.

Davanın kabul edilmesinin ,davanın bir an evvel bitirilmesi vekalet ücreti ve harç yönünden indirim sağlanması gibi yararları vardır. Eğer bu davadan sonra yüklenici aleyhine ödenen satış parasının iadesi gibi bir dava açacak iseniz o takdirde davanın kabulü yerine sonuna kadar götürülmesi sonunda dava kaybedilecek olursa sebepsiz zenginleşme kurallarına göre ödenen satım parasının iadesinin istenmesi gerekecektir.