Mesajı Okuyun
Old 03-07-2020, 03:02   #2
Av.SARI

 
Varsayılan Borcun Hiç Veya Gereği Gibi Ifa Edilmemesi

Başvuracağınız hükümler:
TBK madde 112, 125, 212/2. Ayrıca Ticaret Kanununa da bakmalısınız. İki taraf da tacir olduğu için kanaatimce görevli mahkeme ticaret mahkemesi. Ayrıca TBK m.125'teki haklarınızı kullanmak için TBK m.124 gereği karşı tarafa süre vermenize gerek olduğunu da düşünmüyorum.

TBK m. 212/2'de "Zilyetliğin devri için belirli bir süre konulmuş olan ticari satışlarda, satıcı temerrüde düşerse alıcının devir işleminden vazgeçerek borcun ifa edilmemesinen doğan zararının giderilmesini istediği kabul edilir." şeklinde düzenleme (karine) mevcut.

Başka yerden yeni ürün aldığınız için kanaatimce artık kalan ifayı talep etmekte fayda yok, olumlu zararınızın giderilmesini talep etmelisiniz veya sözleşmeden dönüp olumsuz zararınızın giderilmesini talep etmelisiniz. Sözleşmeden dönmeyi talep edecekseniz edimin bölünebilirliğine ve kısmi ifaya bakmanızı öneririm. Yani sözleşmeden dönecekseniz sadece teslim edilmeyen malzemeler bakımından dönüp kalan kısım bakımından zararın tazminini mi isteyecekseniz yoksa teslim aldıklarınızı iade edip ödemenizi ve geç teslimden kaynaklanan zararlarınızı mı talep edeceksiniz?

Dolabı iade etmeyecekseniz ve dolabın sözleşmeye uygun teslim edilmediğini düşünüyorsanız, şimdiden (kendiniz) inceleme yaptırtın, delil tespiti istenebilir mi araştırın.

Ayrıca internete borçlu temerrüdü nedeni ile sözleşmeden dönme, borçlu temerrüdü halinde alacaklının imkanları vb. şeklinde yazarsanız işinize yarar çeşitli makaleler bulabilirsiniz.

Kolay gelsin.