Mesajı Okuyun
Old 30-06-2020, 09:34   #3
Av. Kemal Berkant ŞAHİN

 
Olumlu

Alıntı:
Yazan Yücel Kocabaş
Müdahalenin önlenmesi (Kamulaştırmasız el atmadan doğan davalarda dahil) ve ecrimisil davaları ; taşınmaza fiilen hangi idare el atmış ve taşınmazı hangi idare kullanıyor ve yararlanıyor ise o idare aleyhine açılır. Soruda geçen olayda husumetin Sağlık Bakanlığına yöneltileceğini düşünüyorum.
________________
NOT: Soruda konunun "fiili yol" eylemi ile ilgili olduğu yazılmaktadır. "fiili yol" sözcüğü idari davalar için kullanılan bir ifadedir. Oysa somut olayda ,anlatıma göre ” kamulaştırmasız fiili el atma” durumu söz konusudur.Bu davaların dayanağını teşkil eden 16.05.1956 T. 1/6 sayılı İçtihatı Birleştirme Kararına göre tapu maliki, taşınmaza fiilen el atan idare aleyhine müdahalenin önlenmesi davası açabileceği gibi, eylemli duruma razı olup, bedel talep edebilir.Ek olarak ecrimisil de istenebilir. Davalar adli yargıda açılır.


Sevgili Yücel Kocabaş, hızlı ve net cevabınız için teşekkür ederim. Yaptığım araştırmalar sonucunda sizin de değerli cevabınızla birlikte sorumun cevabını almış oldum. Ancak yine de başka meslektaşlarımın farklı düşünceleri olacak olursa diye konuyu kapatmayalım.