Mesajı Okuyun
Old 28-06-2020, 23:30   #2
IŞIKDEMİR

 
Varsayılan

Bu yeni trend dolandırıcılık üstadım. Hatta çoğu zaman şirket yetkilisinin değişmesine bile gerek kalmadan bizzat çeki keşide eden kişi tarafından bankadaki imza sirküleri değiştiriliyor.

Aslında burada imza sirküleri demek uygun da olmayabilir çünkü bankaya noter onaylı imza sirküleri verilmiyor. Bankaya imza beyanı veriliyor. Yani bankanın imza beyanı diye bir sistemi var ve o sisteme kaydettiği bir adet imza var. Yeni imza beyan edilince eski imzayı silerek yeni imzayı sisteme kaydediyorlar.

Bu durumdan korunabilmek için 31.12.2017 tarihinde Çek Kanunu’nun 3. Maddesinin 10. Fıkrasında değişiklik yapıldı ve “Lehine karekodlu çek düzenlenen lehdar, teslim aldığı çeki Türk Ticaret Kanununun 780 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen sisteme kaydeder. Karekodlu çekin sisteme kaydedildiği tarihten sonra çek düzenleyen tüzel kişinin temsilcilerinde meydana gelen değişiklikler, çek hesabı sahibi tüzel kişinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.” maddesi eklendi.
Yani çekte karekod varsa ve çek lehtarı eline geçen çeki aynı gün çek kayıt sistemine kaydettiğinde bu imza beyanı değişikliğinden etkilenmemiş olacak.