Mesajı Okuyun
Old 15-06-2020, 09:52   #3
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

1.)Tapu iptali davası tapu kaydı maliki aleyhine açılır ve onun aleyhine yürütülür. Davalı yargılama aşamasında taşınmazı 3.kişiye sattığına göre, davacının öncelikle HMK.m.125’deki tercih hakkını kullanması gerekir.

Davacı isterse devredenle olan davasından vazgeçerek tapu iptali davasını devir alan 3. Kişiye yönelterek 3.kişi aleyhine davaya devam edebilir. Yada isterse davasını devreden taraf hakkında tazminat davasına dönüştürür. Bence öncelikle bu tercih hakkı kullanılmalıdır.

Tercih hakkının tapu iptali davası olarak kullanılması halinde husumetin 3 kişiye yöneltileceği açıktır. Tercih hakkının tazminat yönünden kullanılması halinde, davalının kim olacağı gündeme gelir. Mirası ret eden mirasçının payı, varsa altsoyuna geçer, yoksa diğerinin payı çoğalır.( TMK m. 611), alt soyun tamamı ret etmiş ise sağ kalan eşe geçer.( m.613), En yakın mirasçıların tamamı tarafından ret edilmiş ise ,o takdirde Sulh Hukuk Mahkemesince mirasın tasfiyesi yoluna gidilmesi mahkemeden talep edilir.Bu takdirde terekeyi tasfiye davasında hakimin tayin edeceği “tasfiye memuru” temsil eder.Burada "terekeye temsilci atanması" söz konusu olmaz . ( Mirasın reddi halinde , miras payının kime kalacağı hk.bkn : http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=47797 deki yazımız )

3.) TMK.nun 618 maddesine göre miras bırakan ölümünden önceki son 5 yıl içinde mirası ret eden mirasçılar lehine bir kazanım sağlamış ise , ret eden mirasçı bu kazanımı iade ile sorumlu olacağından ,bu şart oluşmuş ise ,kuşkusuz bu imkandan da yararlanılabilir.

4.) Hakimin yargılama faaliyetinden dolayı devlet aleyhine tazminat davası açılması konusu HMK 46 m.sindeki şartların oluşmasına bağlıdır. Hakimin kararından dolayı bir zarar oluşup oluşmadığı, oluşmuş ise Hakimin davranışı ile iddia olunan zarar arasında illiyet bağının bulunup bulunmadığı ancak mevcut davanın
sonuçlanması halinde ortaya çıkabilecektir. Diye düşünüyorum.

(Not:Taraflar arasındaki ilişkiyi "inançlı işleme" benzetemedim. Sorudan taraflar arasında hangi tip sözleşme yapıldığını pek anlayamadım. Soruyu taraflar arasında geçerli bir sözleşme bulunduğunu varsayarak cevaplandırdım.)