Mesajı Okuyun
Old 12-06-2020, 13:41   #1
Zeynep Ay

 
Soru Red Halinde Sorumluluk

Merhaba üstadlarım ve meslektaşlarım, herkese iyi çalışmalar diliyorum. Önüme gelen oldukça karışık bir olayda fikirlerinize ihtiyaç duydum.Umarım yardımcı olursunuz

İki taraf arasında adi yazılı bir sözleşme yapılıyor. Sözleşme alınan bedel karşılığında yapılacak olan inşaattaki dükkanın mülkiyetinin devrini konu alıyor. Şekil ve içerik olarak inanç sözleşmesi denilebilir.

İnşaat tamamlandıktan sonra müteaahhid taahüdünün gereğini yapmıyor dükkanı kendi üzerine kaydediyor. Sonrasında tapu iptal davası açılıyor ve tedbir kararı aldırılıyor.

Dava açıldıktan sonra hakim gider avansı yatırılmadığı gerekçesiyle süre vermeden davanın açılmamış sayılmasına karar veriyor. Karar istinaf ediliyor ama karardan sonra karşı yan tedbiri bir şekilde kaldırıyor ve dükkanın mülkiyetini iyi niyetli üçüncü kişiye devrediyor. İstinaf hakimin kararını bozuyor dava devam ediyor.

Bu sırada davalı yan vefat ediyor mirasçılar dosyaya ekleniyor.Ancak daha sonra mirasçılar da mirası reddediyor.Mirasın reddi işleminin üzerinden de 6 ay geçtiğinden iptalini isteyemiyoruz. Şu an davamız devam ediyor ancak ortada bir davalı kalmadı ve muhtemelen tereke de boş. Burada sorum şu:

1- Terekeye temsilci atanmasını talep edip davayı terekeye karşı devam etmeli miyiz?

2- TMK. m 618'e dayanarak red halinde sorumluluk kurumuna başvurursak olumlu netice alabilir miyiz?

3- Bu noktaya gelinmesine sebep olan haksız yere davamızın açılmamış sayılmasına karar veren hakimin sorumluluğuna nasıl gideriz?

Değerli vaktinizi ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim. Av.Zeynep