Mesajı Okuyun
Old 09-06-2020, 23:18   #1
uye54331

 
Soru Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Sona Ermesi Halinde Birleştirilen Arsaların Durumu

Merhaba değerli THS üyeleri ve saygıdeğer meslektaşlarım;

Sorum, arsa sahiplerinin, kademeli olarak arsa payı devrini taahhüt ettiği; yüklenicinin, inşaatın yapımına ilişkin işlemlerini vekalet dolayısıyla yaptığı, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin sona ermesinin sonuçlarıyla alakalı. Örneğimizde, ayrı arsaların sahipleri, söz konusu sözleşme ile arsaların birleştirilmesi için gerekli işlemleri yapma yükümlülüğü ve yetkisini de yükleniciye vermişler.

Dolayısıyla, böyle bir sözleşmenin sona ermesi halinde arsaların birleştirilmesi işlemi de hukuki sebepten yoksunluk nedeniyle ortadan kaldırılabilir mi? Daha ayrıntılı soracak olursam, iptali istenebilir hale mi gelir yoksa kendiliğinden ortadan kalkar mı? Böyle bir durumda hangi hükümler gündeme gelecektir?

Benim muhakememe göre, arsaların birleştirilmesi işlemlerini yapma yükümlülüğü ve yetkisini yan edim olarak kabul edersek sözleşme sona erse bile arsa sahipleri, arsaların ayrılmasını haricen talep etmedikçe, işlem geçerliliğini korur. Ancak arsaların birleştirilmesi işlemlerini yapma yükümlülüğü ve yetkisi asli edim kabul edilirse, sözleşme ortadan kalktığında bu arsaların birleştirilmesine yönelik işlemlerin de ortadan kalkması gerekir. Ancak, böyle bir sözleşme hükmünün asli edim mi yoksa yan edim mi olarak yorumlanacağı konusunda deneyimli meslektaşlarımın görgü ve bilgilerine ihtiyacım var.

Umarım takıldığım noktayı iyi açıklayabilmişimdir.