Mesajı Okuyun
Old 13-05-2020, 23:04   #2
av.murat kılıç

 
Varsayılan

Merhaba

Senedin şekil şartları TTK 776 da belirtilmiştir. TTK 776 nın b ve f bentlerine göre senedinizin kambiyo senedi niteliğini haiz olmadığı anlaşılmaktadır.

Alıntı:
MADDE 776-

(1) Bono veya emre yazılı senet;

a) Senet metninde “bono” veya “emre yazılı senet” kelimesini ve senet Türkçe’den başka bir dille yazılmışsa, o dilde bono veya emre yazılı senet karşılığı olarak kullanılan kelimeyi,

b) Kayıtsız ve şartsız belirli bir bedeli ödemek vaadini,

c) Vadeyi, d) Ödeme yerini,

e) Kime veya kimin emrine ödenecek ise onun adını,

f) Düzenlenme tarihini ve yerini,

g) Düzenleyenin imzasını, içerir.

B) Unsurların bulunmaması

Siz senedi ilamsız takip (örnek 7) ile icra takibine koyduğunuzda borçlu imzaya ve/veya borca itiraz edecektir. İmzaya itiraz etmeyip sadece borca itiraz ederse o halde İİK 68 deki "imzası ikrar" olunan senet hükmünde olacağını düşünmekteyim ve bu durumda icra hukuk mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyebilirsiniz. İcra hukuk mahkemesinde borçlunun ödeme makbuzu sunması veya borcu sona erdiren bir durumu belgelemesi gerekecektir.

İmzaya itiraz ederse o zaman genel mahkemelerde itirazın iptali davası açabilirsiniz. Bu davada ilk önce imza incelemesi yapılacaktır, imza borçluya ait çıkması durumunda siz alacaklı olduğunuzu elinizdeki senetle ve varsa başka yazılı delillerde ispatlayabilirsiniz. Ayrıca alacağın nasıl doğduğuna ilişkin tanık da dinletebilirsiniz çünkü yazılı delil başlangıcı durumlarında tanık dinletilebiliyor.

Alıntı:
Madde 68 – (Değişik: 18/2/1965-538/38 md.)
(Değişik birinci fıkra: 17/7/2003-4949/16 md.) Talebine itiraz edilen alacaklının takibi,imzası ikrar veya noterlikçe tasdik edilen borç ikrarını içeren bir senede yahut resmî dairelerin
veya yetkili makamların yetkileri dahilinde ve usulüne göre verdikleri bir makbuz veya belgeye müstenitse, alacaklı itirazın kendisine tebliği tarihinden itibaren altı ay içinde itirazın kaldırılmasını isteyebilir. Bu süre içerisinde itirazın kaldırılması istenilmediği takdirde yeniden ilâmsız takip yapılamaz.