Mesajı Okuyun
Old 16-04-2020, 05:21   #1
Rojhat AKDENİZ

 
Varsayılan Tasarrufun İptali Davalarında Tasarrufa Konu Malın Devrinden Sonra Borçlunun Malvarlığının Bulunması

Merhabalar, biraz karmaşık bir sorum olacak, öncelikle kafanızda bir taslak oluşması amacıyla konuyu şu şekilde özetleyebilirim.

1-Borçlu müvekkilim aleyhine kredi kartı borcu sebebi ile 2016 yılında icra takibi başlatılmıştır.
2-Müvekkilimin 01.14.2015 tarihinde annesine satmış olduğu taşınmaz sebebi ile tasarrufun iptali davası açılmıştır.
3-Annesi 2016 yılında 4. kişiye satmış , 4. kişi 2017 yılında müvekkilimin kuzenine devretmiş ve müvekkilimin kuzeni 1 hafta sonra müvekkilimin kız kardeşine devretmiştir.

Müvekkilim taşınmazı 2015 yılında annesine sattığı dönemde ticari olarak bir takım zorluklar yaşamış, hakkında ceza davası açılmış, bir miktar para ve malını kaybetmiştir. Taşınmaz da annesinin oturduğu evin karşı dairesi olduğundan dolayı yabancı bir kimsenin almaması için annesi satın almış bedelini ödemiştir(bedel dekontları mevcut).
Annesi daha sonra paraya ihtiyacı olduğundan taşınmazı 4.Kişiye sattığında 4. kişi ile kira sözleşmesi yapmış ve evde diğer oğlu oturmuştur.(satış bedeli dekontu,kira sözleşmesi ve kira bedeli dekontu mevcut)
4.kişinin de evi satacağını duyduğundan dolayı evi tekrar satın almak istemiş, ancak evi satmış olduğu kişiden tekrar satın alma durumunda bankadan kredi çıkmayacağının bildirilmesi üzerine önce müvekkilimin kuzenine bedelsiz şekilde devir ettirmiş, krediyi kullandıktan sonra da evi kızının üzerine devir ettirmiştir ve kredi hala anne tarafından ödenmektedir. (4. kişiden kuzene ve oradan borçlunun kız kardeşine devir edilmesi arasında 1 hafta bulunmaktadır)
Alacaklı banka tarafından olaydaki 5 kişi davalı gösterilerek tasarrufun iptali davası açılmıştır.

Bu hususla ilgili;
--müvekkilime karşı icra takibi başlatıldıktan sonra dahi müvekkilim üzerine şirket ve araç olup, bu husus alacaklıya zarar verme kastı ile mal kaçırma amacının olmadığını ispatlar mı? Nitekim dava konusu taşınmaz 2015 yılında devir edilmiş ancak müvekkilim üzerine 2017 yılına kadar değeri borç miktarından fazla olan araç bulunmakta idi
--Taşınmazı annesine devir tarihinde ekonomik sıkıntılar yaşadığını bu hususla ilgili hakkında ceza dosyalarının olduğunu ve başkaca para ve malını kaybetmiş olduğunu belirtmemin müvekkilimin mal kaçırma amacının olmadığını ispatlamama yardımcı olur mu
--Annesinin aylık geliri 30.000 TL üzerindedir, bu durum satışın gerçek bir satış olduğunu ispatlar mı ?
ve son olarak ben anne ve kız kardeşin vekaletlerini almayı düşünüyorum, hangi davalıların vekilliğini yapmak mantıklı olur.

Kafam çok karışık bu hususlarda ve başkaca deneyimlerinizle yol gösterecek/ yardımcı olabilecek olan varsa şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılar