Mesajı Okuyun
Old 05-03-2020, 08:55   #1
Av.Duygu Işık Behrem

 
Varsayılan Tapu kaydındaki ve Kadastro tespitindeki vahim hata

Değerli Meslektaşlarım merhaba,

Tarla vasfındaki bir taşınmazın tapudaki edinme sebebinde "Kadastro Tespiti Davalı veya Komisyonda İtirazlı Yerlerin Tescili" şeklinde bilgi yazmaktadır. Edinme sebebinin açıklamalar hanesinde ise;

"Tahdidi yapılan bu gayrimenkul ../../1948 yılında XXX adına kayıtlı olup, zilyet ve tasarrufunda bulunduğu ve 1973 yılında[B] KARISIZ ÖLÜMÜ ile [/b]verasetini evlatları ..... ve ..... 'e terk ettiği ve adları geçen mirasçılardan başka bulunmadığı ve mirasçılarda murislerin ölümünü takiben iştirak halindeki mülkiyeti müşterek mülkiyete kalp ettiği ve bu gayrimenkul adları geçen mirasçılar meskur tarihinden beri zilyet ve tasarrufunda bulunduğu ve tatbik edilen tapu kaydın hududları dahilinde bu yere ait olduğu muhtar ve bilirkişi ortak beyanlarında anlaşılmakla bu gayrımenkulde adları geçen mirasçılar kanunu hisselerin nisbetinde adlarına tesbiti yapıldı"

açıklaması yer almaktadır.

Taşınmazın edinme sebebinde her ne kadar murisin "karısız öldüğü" yazılmış ise de murisin vefat tarihinde karısı yaşamakta olup ayrıca yukarıda belirtilen iki oğlundan başka bir oğlu daha bulunmaktadır. Dolayısıyla kayıt gerçeğe aykırıdır.

Bu durumda kaydın düzeltilmesi ve gerçek miras durumuna uygun paylaşım sağlanabilmesi için nasıl bir yol izlemek en pratik yöntem olur?

Not: Süre yönünden de görüşlerinizi sunarsanız memnuniyet duyacağım.

Yardımlarını ve görüşlerini sunacak meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum.