Mesajı Okuyun
Old 08-02-2020, 12:58   #3
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.k.d
Merhabalar,

Müvekkil bir makine alımı konusunda bir A.Ş ile anlaşma yapıyor.Karşılığında peşinat olarak bir ödeme yapıyor,daha sonra sözleşme yapıldıktan 2-3 ay sonra bir ihtarname gönderip ben bu makineyi almaktan vazgeçiyorum,peşinatımı iade edin şeklinde ihtarname keşide ediyor.
Şirket ise biz makinenin yapımına başladık siparişe özel üretiyoruz (müvekkil makinenin siparişe özel olmadığını herkese satılabileceğini dile getiriyor ) diyerek parayı iade edemiyoruz.Sözleşmenin haksız feshinden sebep olacak zararları istiyoruz şeklinde ihtarnameye cevap vermiştir.

Ben sebepsiz şekilde müvekkilin sözleşmeden dönemeyeceğini verilen peşinatın alınmasının zor olduğunu düşünmekteyim TBK 123-125 vd maddeleri uyarınca fakat müvekkil dava açmakta ısrarcı olduğu için sizlerin yorumlarınızı da merak ederek yardımlarınızı talep ediyorum.
Müvekkil bu şekilde bir sözleşmeden karşılıklı borç yükleyen bu sözleşmeden ben artık istemiyorum diyerek sözleşmeyi feshedebilir mi eder ise peşinatını geri alabilir mi?
Buna karşılık karşı taraf şirket bize karşı neler talep edebilir?Müvekkilin riski ne olabilir?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Haklı bir sebebi olmadan, tamamen keyfi şekilde dönerse fesih haksız feshin sonuçlarını doğurur. Bu konuda, belirttiğiniz gibi TBK 125 hükmü çok açık.

Eğer sözleşme alım satım değil de bir eser sözleşmesi ise, (Karşı tarafın beyanından eser sözleşmesi olduğu düşünülebilir) bu ihtimalde TBK eser sözleşmesi hükümleri uygulanır.

III. Tazminat karşılığı fesih
MADDE 484- İşsahibi, eserin tamamlanmasından önce yapılmış olan kısmın karşılığını ödemek ve yüklenicinin bütün zararlarını gidermek koşuluyla sözleşmeyi feshedebilir.