Mesajı Okuyun
Old 18-12-2019, 21:03   #1
Av.Nur Banu Akpınar Esirci

 
Varsayılan Vasiyetnamenin iptali/tenkisi ve tenfizi

Merhabalar. Onceki sorulara baktim ancak tam bir yol haritasi cizemedigimden sormak istedim.
Murisin 3 cocugu var. Baska yasal mirascisi yok. Noterde duzenlenen vasiyetname ile tum malvarlığını uc cocugundan biri olan muvekkile biraktigini vasiyet ediyor. Bu malvarliginin icinde tasinirlar, tasinmazlar, sirket hisseleri, banka hesaplarindaki paralar var.

Muris vefat edince diger iki kardes birkac gun icinde sulh hukuktan mirascilik belgesi aliyor. Henuz vasiyet acilmadigi icin haliyle herkesin 1/3 hissesi oldugu yaziyor. Vasiyetname ise 4-5 ay sonra aciliyor ve diger iki kardes vasiyete itiraz edeceklerini beyan ediyor. Kesinlesmeyle birlikte de vasiyetnamenin iptali, olmazsa tenkisi talepli dava aciyorlar. Dosya daha cok yeni, tebligatlar bile cikarilmadi.

Benim merak ettigim konu ise; vasiyetin tenfizi davasını hangi asamada açmalıyım? Her halukarda vasiyetin tenfizi icin iptal/tenkis davasi bekletici mesele yapilacak ama diger taraftan davayi acip malvarligi uzerine tedbir koydurmakta fayda var diye dusunuyorum. Yine okudugum bir kararda vasiyetin tenfizi, karsi dava olarak acilmisti. Cevap dilekcesi verme suresi icinde oldugumuzdan dolayi karsi dava olarak ileri surmek de su asamada mumkun. Yoksa iptal/tenkis davasinin sonucunu beklemek mi daha mantikli?

Cevap verecek meslektaslara simdiden tesekkur ederim.