Mesajı Okuyun
Old 22-10-2019, 17:21   #1
Av. Levent Samğar

 
Varsayılan Çekin İbraz Tarihinden Sonra İbraz Edilmesi - Karşılıksız Çek Şikayeti

Arkadaşlar merhabalar,

Bütün forumu aradım, içtihat programlarına baktım ama bulamadım.

Bildiğiniz üzere 5941 Sayılı Çek Kanunu'nun 5. maddesinde; "Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak “karşılıksızdır” işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, binbeşyüz güne kadar adli para cezasına hükmolunur. " hükmü yer alıyor.

Olayımızda ise çekin düzenleme yeri İstanbul. Çek üzerinde yer alan banka ise .... Bankası Şişli şubesi olarak görünüyor. Ödeme tarihi ise 01.06.2019 olarak görünüyor.

Çek bankaya 22.06.2019'da ibraz ediliyor fakat karşılıksızdır işlemi yapılarak hamile teslim ediliyor.

Bu durumda TTK hükümleri çerçevesinde 10 günlük yasal ibraz süresinden sonra çek bankaya ibraz edildiği için kanuni ibraz süresi geçiyor. Fakat müvekkil hakkında karşılıksız çek şikayet davası açılıyor.

İçtihadları araştırmama rağmen kanuni ibraz süresinden sonra çekin bankaya ibraz edilmesi sebebiyle şikayet hakkının olmadığı gerekçesiyle düşme kararı verilmesi gerektiği veya benzeri bir karar bulamadım.

Bir de şunu sormak istiyorum: Keşide yeri İstanbul, çekte görünen banka ... Bankası Şişli şubesi olmasına karşın çek farklı bir şehirde yine aynı bankanın farklı şubesine veya takas sistemi kapsamında farklı bankaya ibraz edilirse de 10 günlük süreyi gözetmek mi gerekiyor?

Konu hakkında değerli meslektaşlarımın yardımına ihtiyacım var.

Teşekkürler şimdiden.