Mesajı Okuyun
Old 05-09-2019, 21:23   #2
Av. Kuddusi Mutu

 
Varsayılan İlginç

Merhaba,

İş Kanunu Madde 22'ye göre 6 iş günü içerisinde yapılan yazılı bildirim, yeni şartlara bir itiraz değil ve fakat kanunun lafzında da ifade olunduğu üzere, yeni şartların kabulü halindeki bir bildirimdir. Yani bu bildirim yapılmazsa, tabiri caizse "susma" gerçekleşirse işçi yeni şartlarla bağlı olmayacaktır.

Kabul etmesi halinde arızi olarak yazılı bildirim yapması gerekir. Dolayısıyla işçinin yazılı olarak özellikle de 6 iş günü içinde hem de NOTERLİK ÜZERİNDEN gönderdiği bildirimin sebebini anlamış değilim. Maddenin (İş K. 22) gerekçesine bakarsak da bu böyle anlaşılıyor yani kabul etmeme iradesinin ihtara veya bildirime ihtiyacı yoktur. Susma şeklinde de açıklaması yapılabilir.

Anlaşılması gereken odur ki, bu bildirime işverence verilmesi gereken herhangi bir cevap yoktur. Kendiliğinden sözleşme işçi için eski şartlarla devam etmektedir. İşveren için ise ya bu düzenlemeyi (hayatın olağan akışına uygun olarak) geri almak ya da yazılı bir biçimde gerekçe sunarak ve bildirim sürelerine riayet ederek sözleşmeyi fesih hakkını kullanmak durumu doğmaktadır.

Burada şahsi kanaatimce, m.24-II/f uygulama alanı bulabilecektir. Çünkü kanunun lafzından anlaşılan odur ki, "çalışma şartlarının uygulanmaması" yani kanundan ve sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde işçi, derhal fesih hakkını kullanabilir. Çünkü kendisinin iradesi sabit olduğu üzere, yeni şartların reddi şeklindedir.

Dolayısıyla, işçiyi yenice bildirilen bu şartlar kanunun ifadesiyle "bağlamayacak", yani işçi için eski şartlar geçerli olacaktır. Bu şartlara da doğal olarak uyulmadığı için müvekkilin haklı nedenle derhal fesih hakkı doğacaktır.


Saygılarımla.