Mesajı Okuyun
Old 02-09-2019, 09:07   #3
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Sayın Meslektaşlarım,

Hazırlık aşamasında iddianameyi hazırlayan C. Savcısı Değişik suçlardan diyelim ki iddianamesinde müvekkil için üç ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiş olsun. Kovuşturma aşamasında duruşma savcısı ise bu üç ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını teke düşürme yönünde bir talepte bulunduysa bu durumda kanaatimce Mahkeme artık üç ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veremeyecek, savcının son mütalaasını göz önünde bulundurarak ve bununla bağlı olarak en fazla bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verebilecektir. Zira aşağıda alıntı yaptığım Yargıtay içtihatı da Savcı bu mütalaası ile “ CMK'nun 225/1. maddesi uyarınca kovuşturma aşamasının sınırlarını belirlemektedir…” demektedir. Ne dersiniz?

Katkılarınız için şimdiden teşekkürler.

5271 Sayılı CMK
Hükmün konusu ve suçu değerlendirmede mahkemenin yetkisi

Madde 225 – (1) Hüküm, ancak iddianamede unsurları gösterilen suça ilişkin fiil ve faili hakkında verilir.

2) Mahkeme, fiilin nitelendirilmesinde iddia ve savunmalarla bağlı değildir.


Yargıtay 16. Ceza Dairesi E. 2017/2491; K. 2017/5658 T. 20.12.2017

“…..Ortaya konulan delillerle ilgili taraflara 5271 Sayılı CMK'nun 216/1. maddesinde belirtilen sıraya göre söz hakkı verilecek ve tartışma imkânı sağlanacaktır. Tartışma safhası tamamlandıktan sonra, önce bireysel iddia makamını temsil eden katılan ve vekili, sonra da kamusal iddia makamını temsil eden Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki görüşünü beyan edecektir. Soruşturma aşamasında elde ettiği delillerden ulaştığı sonuca göre iddianameyi hazırlamakla görevli iddia makamı, bu suretle CMK'nun 225/1. maddesi uyarınca kovuşturma aşamasının sınırlarını belirlemektedir…” demektedir.
Sayın AHMET01;

Sayın üstad Av. Hulusi METİN'e ilaveten...

Öncelikle sorunuzdaki "eski iddianame" tabirinin hatalı olduğunu acizane ifade etmeliyim. İddianame ve esas hakkında mütalaa, malumunuz olduğu üzere farklı hukuki işlemlerdir ve mahkeme, esas hakkında verilen mütalaa, iddianameden farklı bir çizgide de olsa iddianamenin çizdiği sınırlar dahilinde bir yargılama yapacaktır (fiilin/fiillerin nitelendirilmesindeki iddia ve savunmalar hariç).

Başka deyişle mahkeme, "en fazla bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verebilecek" şeklinde ifade ettiğiniz bir durumla kısıtlanamayacaktır. Ayrıca "son mütalaa" olarak ifade ettiğiniz hukuki işlem de, somut durumda yargılamadaki tek mütalaadır. Cumhuriyet savcısı mütalaada, iddianameden ayrılarak üç değil de bir ağırlaştırılmış müebbet talep ederse de bu talep mahkeme için bağlayıcı olmayacaktır.

Saygılarımla...