Mesajı Okuyun
Old 27-07-2019, 14:33   #2
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Deneme

Merhaba sailor1981,

OLAY ve HUKUK

Alıntı:
(A)Kiracısı olduğu lokanta olarak çalıştırdığı işyerini (B) isimli akrabasına devir ediyor, aralarında yazılı bir sözleşme yok.

(A) vergi dairesine kapanış bildirmiş Maliyede yazar kasa devri B ye yapılmış, demirbaş eşya (B) ye fatura edilmiştir.

(B) devir aldığı işyerine nasıl yaptıysa yeni bir vergi levhası çıkarmıştır.
*
İRDELEME:

1.Yanlar arasında “yazılı” bir sözleşme yoksa da, verilen bilgiyle sınırlı olarak, olay bağlamında “İşletmenin Devri” sözleşmesinin kurulmuş olduğu kabul edilmelidir. “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur.” (TBK.m.1).

2.(A)’nın kiracısı olduğu “kira sözleşmesinde “devir yetkisi”nin olup olmadığı ?

3.Kiralayana devir hakkında bildirimde bulunulup bulunulmadığı ?
*
İŞLETMENİN DEVRALINMASI

I. TBK.m.202- Bir malvarlığını veya bir işletmeyi aktif ve pasifleri ile birlikte devralan, bunu alacaklılara bildirdiği veya ticari işletmeler için Ticaret Sicili Gazetesinde, diğerleri için Türkiye genelinde dağıtımı yapılan gazetelerden birinde yayımlanacak ilanla duyurduğu tarihten başlayarak, onlara karşı malvarlığındaki veya işletmedeki borçlardan sorumlu olur.
Bununla birlikte, iki yıl süreyle önceki borçlu da devralanla birlikte müteselsil borçlu olarak sorumlu kalır. Bu süre, muaccel borçlar için, bildirme veya duyuru tarihinden; daha sonra muaccel olacak borçlar için ise, muacceliyet tarihinden işlemeye başlar.
Borçların bu yoldan üstlenilmesinin sonuçları, dış üstlenme sözleşmesinden doğan sonuçlarla özdeştir.
Bildirme veya ilanla duyurma yükümlülüğü devralan tarafından yerine getirilmedikçe, ikinci fıkrada öngörülen iki yıllık süre işlemeye başlamaz.

II.“…ticari işletmenin devrinde olağan olan, işletmeye ait malvarlığının aktiflerinin yanı sıra, pasiflerinin de devrin kapsamına dahil edilmesi, böylece pasiflerin bir anlamda teminatını oluşturan aktiflerle birlikte bir bütün olarak devredilmesidir…”
11.HD. E. 2017/1083, K. 2019/240, T. 10.1.2019
http://www.kazanci.com/kho2/ibb/files/dsp.php?fn=11hd-2017-1083.htm&kw=`i%C5%9Fletmenin+devri`#fm

III. (A) yönünden - TİCARETİ TERK EDENLER-İİK.m.44

IV.Uyuşmazlık, „Her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları“ niteliğinde olduğundan (6102 s. TTK.m.4; m.19/2)

İŞ AKIŞI:
1.İhtarname
2.Dava şartı olarak arabuluculuk (6102 s.TTK.m.5/A)
3.Sonucuna göre
a.Ya…Ticari işletmenin devredilmiş olmasına rağmen, ödenmemiş olan kira bedellerinin cebri icra yoluyla ödenmiş olmasından doğan alacağın tahsili amacıyla ilamsız icra takibi…
b.Ya da doğrudan alacak davası …. Görevli mahkeme: Asliye Hukuk (Ticaret) (HMK.m.2)

Saygılar