Mesajı Okuyun
Old 11-07-2019, 13:47   #7
Av. Musa TAÇYILDIZ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan abuj
Meslektaşım cevabınız için teşekkür ederim. Öncelikle davanın duruşmasına başka bir meslektaşımız girdi ve beyan olarak dava dilekçemize göre karar verilsin şeklinde beyanı üzerine mahkeme taleple bağlı kalarak harca esas değer üzerinden kararı verdi. Bunun yanında paylaşmış olduğunuz Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararının şu kısmından; Hukuk Genel Kurulunda yapılan görüşmeler sırasında bir kısım üyelerce kısmi davada alınan bilirkişi raporu içeriğinin ve raporda tespit edilen miktarın, kısmi davada bilirkişi raporunun irdelenmemesi nedeniyle eldeki ek dava yönünden bağlayıcı kabul edilmesinin mümkün olmadığı; alacak miktarının belirlenmesi için mahkemece yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılması gerektiği; kesin hüküm veya kesin delilin ancak ilk davada talep edilen miktar için söz konusu olabileceği gerekçeleriyle mahkeme kararının Özel Daire bozma kararı doğrultusunda bozulması gerektiği görüşünü dile getirilmiş ise de bu görüş Kurul çoğunluğu tarafından benimsenmemiştir. kısmi dava olarak açılan davanın açılacak olan ek davada kesin hüküm teşkil edeceği tespit edilmiş olmaktadır. Bu hususun kısmi dava açma müessesesine uygun olmadığı düşüncesi aklıma takıldı. Ayrıca ben belirsiz alacak davası açmıştım acaba aynı husus yani kesin hüküm kısmı benim ek dava açmama engel olur mu? Söz konusu kararı aleyhime olarak yorumladım. Ek dava açma hakkım sizce var mıdır? Yoksa kesin hüküm sorunu ile karşılaşır mıyım?

Hulusi bey cevabı vermiş ancak bende birkaç cümle edeyim...

Açacağınız yeni davada talep sonucunuz aynı olmayacak. Bu davada 1.000 TL talepe derken, yeni davada 105.000 talep edeceksiniz.

Ayrıca yukarıdaki kararda; ancak mahkeme kararı kesinleşince bilirkişi raporunun da kesinleşeceği yönündeki ibareyi atlamayın derim. "Nitekim somut olayda da davacı tarafından davalı aleyhine açılmış bulunan ve yukarıda ayrıntıları ile safahati açıklanan kısmi dava taleple bağlı kalınarak sonuçlanmış; böylece davaya dayanak alınan hukuki ilişkinin varlığı saptanarak, davalının sorumluluğu da kesinleşen bu hükümle tespit edilmiştir. Bu kararın tespite ilişkin bölümünün sonradan açılan eldeki ek dava için kesin hüküm oluşturacağında kuşku bulunmamaktadır."

1- Kesinleşmesini bekleyebilirsiniz. (bence en garantisi)
2- Davalı taraf ile görüşebilirsiniz.
3- Kalan miktar için icra takibi yapıp; bu şekilde tahsil yapabilirsiniz.