Mesajı Okuyun
Old 10-07-2019, 11:33   #4
Av. Musa TAÇYILDIZ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Avhbkilicarslan
Merhabalar saygı değer turkhukuksitesi üyeleri,

Müvekkil şirket, 10 adet taşınmazla ilgili noterden resmi satış vaadi sözleşmesi imzalıyor. Bunun karşılığında kdv dahil 5.000.000 TL ödeniyor. Sözleşme imzalanırken tüm ifa gerçekleştiriliyor.

Gayriresmi sözleşmede ise %18 kdv dahil 7.200.000 değer kararlaştırılıyor.
Ödemeler devam ederken taşınmaz satışında uygulanan %18'lik kdv %8'e indiriliyor. Müvekkil şirket de %10luk kdv indirimini hesaplayarak gayriresmi miktardan yaklaşık 500.000 TL eksik ödüyor. Konuyla ilgili de ihbarname göndererek, borcu kalmadığını bildiriyor. Bu ihbarın üzerine Müteahhit şirket ise %10 kdv farkını da taşınmaz bedeline ekleyerek matrahı yüksek gösteren faturalar kesiyor. (%10luk kdv indirimi ile ilgili ödenen fazla ücretin geri ödenmesine dair yargıtay kararı mevcut.)

Müteahhit firma 10 taşınmazın da anahtar teslimini gerçekleştiriyor. 9 adet taşınmazın tapusunu veriyor ancak 700.000 TL değerindeki son taşınmazın tapusunu vermiyor.
Ödenmeyen yaklaşık 500.000 TL ile ilgili de icra takibi başlatıyor. İcra takibine itiraz edilerek takip durduruluyor.
Müvekkil son kalan tapusunu da istiyor.

1- Tapu'nun lehimize tescili için Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinden kaynaklanan tapu iptal ve tescil davası mı açmalıyız? (Asıl satış sözleşmesi yapılmadan direkt cebri tescil davası açılabileceğine dair yargıtay kararı buldum.)

2- Müteahhit şirket kestiği faturalarda kanuna uygun olarak KDV'yi %8'e indirmiş ancak aradaki %10 farkı sanki bedel daha fazla anlaşılmış gibi yükselterek göstermiş. Lehimize devrini gerçekleştirdiği 9 adet taşınmazın tapudaki satış bedelini de işbu faturalardaki gibi yüksek göstermiş. Açacağımız davada kanuni dayanakları ve emsal kararlar ile kdv tenzilinden doğan farkın mahsubu ile tüm borcu ödediğimizi açıklayacağız. Ancak tapuda yüksek olarak belirtilen satış bedeli esas alınarak "taşınmazların değeri buymuş, %10 fark da bedele eklenmiş" gibi bir karar çıkmasından tedirginim.


Görüşlerinizi, önerilerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

"taşınmazların değeri buymuş, %10 fark da bedele eklenmiş" gibi bir karar çıkmasından tedirginim. demişsiniz.
Aranızda yapılan sözleşmelerde bedel net bir şekilde yazmıyor mu ?

Basiretli tacir gibi davranma yükümlülüğü...