Mesajı Okuyun
Old 11-05-2019, 15:22   #1
Av.Nevzat

 
Varsayılan Feshin gerçek sebebi fazla mesai ücreti talebi-işçinin işyerinde sigara içmesinin bahane edilmesi

Değerli Meslektaşlarım Hepinize Merhaba.

Müvekkil işçi, işe girdiği tarihten beri (yaklaşık 4-5 yıldır) iş yerinde, imalat sırasında sigara içmektedir. İşyeri bir ekmek fırınıdır ve kameralarla denetleniyor. İşveren, baştan beri bu durumu bilmesine rağmen bu güne kadar herhangi bir işlem yapmıyor. Hatta aynı durumda olan (yani iş yerinde sigara içen) birçok işçi var. Ancak bu güne kadar hiç kimse bu nedenle işten çıkartılmamış.

Son dönemde bizim müvekkil fazla mesai ücreti talep edince işler değişiyor. Önce işçiye iş sözleşmesinin feshedileceğini bildirerek (yazılı olarak) ihbar öneli veriyorlar. (İhbar önelinde herhangi bir sebep belirtilmiyor.) Daha sonra henüz bu ihbar süresi dolmadan, işçinin iş yerinde sigara içmesini bahane ederek iş akdi, 4857 s.k. madde 25/II (Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri) nedeniyle feshediliyor.

Delil olarak son 10-15 gün içerisindeki kamera görüntülerinin bir kısmı sunulmuş. Gerçekten müvekkilin sigara içtiği açıkça görülüyor. Zaten biz de sigara içtiğini inkâr etmedik.
Tanıklar (davalı iş verenin tanıkları da dahil) yukarıda anlattığım süreci doğrular şekilde ifade verdiler. Hatta bazıları kendilerinin de sigara içtiğini ama işten çıkartılmadıklarını ifade etmişlerdir.

Bizim iddiamız; iş sözleşmesinin fesih sebebinin gerçekte sigara konusu olmadığı, sigara konusunun kıdem tazminatı ödememek için bahane olarak kullanıldığı, asıl sebebin ise davacının fazla mesai ücreti talep etmesi olduğu, yani f.m. ücreti talep eden işçinin işten çıkartıldığı.. şeklinde.
SORU;
Sizce kıdem tazminatı alabilir miyiz?
Elinde benzer olay veya karar olan arkadaşlar paylaşırsa çok sevinirim?
Şimdiden teşekkürler.