Mesajı Okuyun
Old 27-02-2019, 14:38   #1
alonushka2001

 
Varsayılan Evlilik içi doğan Yabancı ülke vatandaşı olan kişinin T.C. uyruklu babasının nüfus kütüğüne tescil edilmesi

Sevgili Meslektaşlar!

Bana çok ilginç bir olay geldi, ne kadar araştırdıysam da bir benzerini bulamadım, aranızda belki benzer dava ile karşılan olmuştur, bana nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda yardımcı olabilir.

OLAY:
T.C. uyruklu bir erkek çalışmak üzere yurt dışında gider.
Orada resmi olarak yabancı uyruklu bir kadın ile EVLENİR.
Bu evliliğini konsoloslukta tescil ederek, kadın evlenme yolu ile Türk Vatandaşlığını kazanır (olay 2000 yılında olmuştur)
Evlenmelerinden çok kısa bir süre sonra tarafların ortak çocukları doğuyor.
Yabancı ülkede çocuğun doğumu tescil ediliyor, fakat baba Türk Konsolosluğuna giderek, çocuğunu nüfusa tescil etmeyi ihmal ediyor.
Bu nedenle Türk Nüfus Kütüğünde babanın çocuğu falan gözükmüyor.
Daha sonra, çocuk bir kaç aylıkken, baba eşini ve çocuğunu terk ederek Türkiye'ye dönüyor.

Eşi dönmediği için kadın 4 sene sonra yurtdışında boşanıyor.
ancak bu boşanma Türk Nüfus kütüğüne işlenmiyor, kocası mahkeme kararını tanıtmak için hiç bir şey yapmıyor.

Tarafların çocuğu şuan 18 yaşını doldurmuş.
18 yaş doğum gününe babası da gitmiş, oğluna sarılıp, pişman olduğunu, ve onun olan her şeyi oğluna bırakacağını söylüyor, ancak oğlunu nüfus kütüklerine kaydettirmeden, (daha doğrusu oğlu 18 yaşını doldurduğu için, artık baba ve annenin beyanı ile değil de, kişinin kendisinin talep etmesi gerekiyor, anne babanın ise sadece beyanı aranıyor) vefat ediyor.

Çocuk konsolosluğa kendisi başvuruyor, ancak konsolosluk babası öldüğü için baba hısımlarından resmi bir beyan bekliyor.

Ancak babanın tek kardeşi olan, çocuğun amcasının, babasının mirasında gözü olduğu için (halihazırda ölen babanın kütüğünde evli olduğu, ve çocuğu olmadığı gözüktüğü için 2 mirasçısı var - eşi (çocuğun annesi) ve erkek kardeşi)noter huzurunda böyle bir beyan vermekten kaçınıyor.

Bu durumda başvurmamız gereken yol nedir?

Saklı nüfus davası olmadığını düşünüyorum, çünkü o davada kişiye ilişkin hiç bir yerde kaydın olmaması gerekiyor, bizim olayımızda ise çocuk evlilik içi, ancak yabancı bir ülkede doğuyor, ve buna ilişkin bütün belgeler var, çocuk babasının soyadını taşıyor ve baba hanesinde de ölen Türk vatandaşı babası gözüküyor.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.