Mesajı Okuyun
Old 23-01-2019, 13:59   #2
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Katkı

Merhaba sayın meslektaşım

2972 s. Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları Ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun

MİLLETVEKİLLİĞİ, BELEDİYE BAŞKANLIĞI, İL GENEL MECLİSİ ve BELEDİYE MECLİSİ ÜYELİĞİ ile muhtarlık bir şahıs uhdesinde birleşemez.
Bu görevlerin birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanırlar. Bu süre içinde tercih haklarını kullanmayanlar seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılırlar (m.17/2)

ADAYLIK VE SEÇİLME YETERLİLİĞİ (m.31)
Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği mahalle muhtarlığı ve mahalli ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde adaylık usulü yoktur.
(Değişik 2. Fıkra: 2986 - 2.3.1984) En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla (Değişik ibare: 7102 - 13.3.2018 / m.23/3-b) "on sekiz" yaşını dolduran her Türk vatandaşı bu Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir. Bunlar için ilkokul mezuniyeti şartı aranmaz; okur- yazar yeterlidir.
442 sayılı Köy Kanununun 41 inci maddesi gereğince görevden uzaklaştırılan köy muhtarları ile 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanunun 18 inci maddesine göre sıfatları kaldırılan mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri tekrar aynı görevlere seçilemezler.

1136 s. Avukatlık Kanunu

Avukatlıkla Birleşemeyen İşler (M.11)
Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.

Avukatlıkla Birleşebilen İşler (M.12) arasında "muhtarlık" sayılmamış