Mesajı Okuyun
Old 05-01-2019, 13:38   #2
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Katkı

Aramıza hoşgeldiniz sayın meslektaşım,

Alıntı:
keysersoze
Alıntı:
…şirketçe yıllık bilançonun düzenlenip kar payına konulmuş olan haczimizin paraya çevrilmesini nasıl sağlayacağız ve bu durumdan nasıl haberdar olacağız.

Sermaye şirketinden – şirket ortağından alacaklı,

1-Alacaklarını, ortağa düşen kâr veya tasfiye payından almak yanında,

2-Borçlularına ait olan, senede bağlanmış veya bağlanmamış payların, İİK.’nın taşınırlara ilişkin hükümleri uyarınca haczedilmesini ve paraya çevrilmesini isteyebilirler. Haciz, istek üzerine, pay defterine işlenir“. (TTK.m.133/2)

3-01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 133. Maddesi, 6762 Sayılı Kanunun 145. maddesinden farklı bir düzenlemeye yer vermiştir. Bu düzenlemeye göre, SERMAYE ŞİRKETLERİNDE (*) alacaklılar, alacaklarını, o ortağa düşen kâr veya tasfiye payından alabilecekleri gibi borçlularına ait olan, senede bağlanmış veya bağlanmamış payların, İcra ve İflas Kanununun taşınırlara dair hükümleri uyarınca haczedilmesini ve paraya çevrilmesini sağlayarak da alabilirler. Haciz, istek üzerine, pay defterine işlenir.(Y.12. HD.,E. 2016/30527, K. 2016/23256,T. 29.11.2016) http://www.kazanci.com/kho2/ibb/file...2016-30527.htm

4-SÜREÇ :

a.İİK.m.121
“Bir intifa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya BİR ŞİRKET yahut iştirak halinde tasarruf olunan bir mal HİSSESİ gibi yukarıki maddelerde gösterilmeyen başka nevi malların satılması lâzım gelirse icra müdürü satışın nasıl yapılacağını icra mahkemesinden sorar.
Merci, ikametgâhları malûm olan alâkadarları davet ve gelenlerini dinledikten sonra
açık artırma yaptırabileceği gibi
satış için bir memur da tayin edebilir,
yahut iktiza eden diğer bir tedbiri alabilir.”

b.Hacze konu hissenin satışına esas olmak üzere icra müdürlüğünce bilirkişi aracılığıyla kıymet taktiri yaptırılması…

c.Olağan genel kurul toplantısı, her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılır (TTK.m.617/1).

d.Gerçek değerin belirlenmesi
TTK. m. 597-
(1) Kanunda veya şirket sözleşmesinde esas SERMAYE PAYININ BEDELİ OLARAK GERÇEK DEĞERİN ÖNGÖRÜLDÜĞÜ DURUMLARDA, taraflar anlaşamamışlarsa bu değer, taraflardan birinin istemi üzerine, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesince belirlenir.
(2) Mahkeme, yargılama ve değer belirleme giderlerini kendi takdirine göre paylaştırır. Mahkemenin kararı kesindir.

(*) Fıkrada "sermaye şirketleri" ibaresi kullanılarak limited şirketleri ve senede bağlanmamış payları da kapsayacak tarzda genişletilmiştir. Haczedilecek ve paraya çevrilecek payın anonim, limited ve paylı komandit şirkete ait bulunması veya senede bağlanmış olup olmaması, herhangi bir hüküm farkı yaratmaz."(Madde Gerekçesinden)

5.PRATİK VE ÖNERİ :

Kahve molası...