Mesajı Okuyun
Old 28-12-2018, 16:13   #2
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Katkı

Merhaba sayın meslektaşım,

YASAL MİRASÇILAR
TMK 495, 496, 497, 498, 499, 500, ve 501. maddelerinde yasal mirasçıların kimler olacağı yazılmıştır.

1.ATANMIŞ MİRASÇI

1.1.Mirasçı atama
MADDE 516.- Miras bırakan, mirasının tamamı veya belli bir oranı için bir veya birden çok kişiyi mirasçı atayabilir.
Bir kişinin, mirasın tamamını veya belli bir oranını almasını içeren her tasarruf, mirasçı atanması sayılır.

1.2.MİRASIN KAZANILMASI m. 599.

2.ATANMIŞ MİRASÇI BELGESİ

2.1.“…TMK'nın 598. maddesinin birinci fıkrası hükmünde, başvuru üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere sulh mahkemesince mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verileceği, aynı maddenin ikinci fıkrası hükmünde de, mirasçı atamaya veya vasiyete dair ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından bir ay içinde itiraz edilmediği takdirde lehine tasarrufta bulunulan kimseye de ATANMIŞ MİRASÇI veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilmesinin gerektiği açıklanmıştır. Aynı maddenin üçüncü ve dördüncü fıkraları hükmünde, mirasçılık belgesinin geçersizliğinin her zaman ileri sürülebileceği ve ölüme bağlı tasarrufun iptaline dair dava hakkının saklı olduğu açıklanmıştır.”
http://www.kazanci.com/kho2/ibb/files/dsp.php?fn=20hd-2018-1533.htm&kw=`atanm%C4%B1%C5%9F+miras%C3%A7%C4%B1+b elgesi`+#fm

2.2.Mirasçılık belgesi, ATANMIŞ MİRASÇI BELGESİ veya vasiyet alacaklısı belgesi verilmesine ilişkin istemlerin duruşma yapılmaksızın karara bağlanacağına ilişkin kanunlarımızda bir hüküm bulunmadığından, bu tür istemler üzerine mahkemelerce duruşma açılması ve yapılacak yargılama sonucunda karar verilmesi gerekecektir..

3.VASİYETNAMENİN tenfizi (yerine getirilmesi)

3.1.Vasiyetnamenin yerine getirilmesi davasının görülebilmesi için, vasiyetnamenin açılıp okunmasından sonra itiraza uğramaması ya da itiraz edilmiş ise buna ilişkin vasiyetnamenin iptali veya tenkisine yönelik davaların kesinleşmesi gerekir. Ancak olayda “ belirli bir mal olmadığı için“, dava şartı mevcut değil (HMK.m.114/1-h).

3.2.“Tenfizine” ya da “uygulanmasına” denilmemiş olsa bile, vasiyetnamenin açılıp okunmuş ve hiçbir mirasçı tarafından itiraz edilmemiş veya itiraz edilmişse de, bu itiraz ve davaların sonuçlanmış olduğu kararda belirtiliyorsa, bu karar bir tenfiz kararıdır ve uygulanabilir.

Benden bu kadar... Kolay gelsin