Mesajı Okuyun
Old 26-12-2018, 05:18   #10
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Dr.Yahya DERYAL
Düğün salonu işletmesinin sözleşme yaparak orkestra hizmetini satın alma konusunda (A) ile karşılıklı mutabakata vardıktan sonra; sözleşme ilişkisi geçerliliğini koruduğu sırada, mevcut sözleşme ile verdiği taahhütleri ve karşı yanda (A) uyandırdığı güveni göz ardı ederek, (B) ile anlaşıp ondan hizmet alması dürüstlük kuralına (TMK 2) aykırı değil midir?




"Oğuzman / Barlas: Dürüstlük kuralı ve hakkın kötüye kullanılası yasağı, kanun hükümlerinin katı uygulanmasının yol açtığı adalete, hakkaniyete ve ahlâk anlayışına aykırı, hayat ihtiyaçlarına uymayan sonuçları önleyen bir genel kural, bir temel hukuk ilkesidir. Fakat karşılaşılan her meselede bu husustaki başka hükümleri bir tarafa iterek sorunu dürüstlük kuralı ile çözmeye heves etmek hukukî güvenliği ortadan kaldırır."

"Yargıtay: Hakkın kötüye kullanılması yasağı ikinci derecede (tâli) bir yol olup, uygulanması mümkün bir kanun hükmü bulunduğu sürece bu kavrama başvurmak gerekli değildir. MK. m. 2, ancak uygulama şartlarının gerçekleştiği olaylarda başvurulabilecek istisnaî bir düzenlemedir. MK. m. 2 normu gelişigüzel kullanılabilecek bir hüküm değildir."

Şener Akyol:

"Dürüstlük kuralının uygulanması mübalağa edilmemelidir. Bu kuralın uygulanmasında aşırıya kaçılmamalıdır.

Her uyuşmazlığı her olayı dürüstlük kuralı ile çözmek kolaycı bir yoldur, yanlıştır. Önce olaya uygulanması gereken özel kanun hükmü araştırılmalı, bu hükmün uygulanması eğer menfaatler dengesi ve adalet bakımından uygun, tatminkâr bir sonuç vermezse, bu sonucu düzeltmek üzere, bu istisnaî durumda dürüstlük kuralına müracaat edilmelidir. Eğer dürüstlük kuralının ikincil bir kural olduğu göz ardı edilirse bazı tehlikeler ortaya çıkar. "
Oğuzman / Barlas, Medenî Hukuk, 19. Bası, İstanbul 2013, sayfa. 305 – 306.
Akyol, Ş., Dürüstlük Kuralı ve Hakkın Kötüye Kullanılması Yasağı, İkinci Bası, İstanbul 2006, sayfa. 17 – 18.