Mesajı Okuyun
Old 19-12-2018, 12:08   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Usul kuralları yönünden her dava davanın açıldığı tarihteki kanun hükümlerine bağlı olur. Bu kuralın aksi ancak ilgili kanunda düzenlenebilir.

6502 sayılı kanunun geçici 1/1. maddesi " Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce açılan davaların açıldığı mahkemede görülmeye devam edeceğini" öngörmüştür.Burada sözleşmenin yapıldığı tarih değil, davanın açıldığı tarih esas alınmıştır.

Kanunun 1/2 maddesinde kanunun yürürlüğe girmesinden önce kurulan sözleşmelerin ,"bağlayıcı olup olmadığı ve sonuçları " hakkında sözleşmenin yapıldığı tarihteki kanun uygulanacağı belirtilmiş ise de bu hüküm görev yetki gibi usul hükümleri ile ilgili olmayıp "sözleşmenin bağlayıcılığı ve sonuçlarına"dair olduğu gibi maddenin 3 fıkrasında kanunun yürürlüğe girmesinden önceki sözleşmelerin bu kanuna aykırı hükümlerinin uygulanmayacağı yazılmıştır.

Dolayısı ile; ortada geçerli bir sözleşme varsa " 2001 yılında imzalanmış devre mülk sözleşmesinden kaynaklı menfi tespit, tazminat gibi davalarda tüketici mahkemesi görevlidir." Diye düşünüyorum.