Mesajı Okuyun
Old 27-11-2018, 17:08   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Merhaba,
Müvekkil 2008 senesinde A işverene bağlı olarak çalışmasına rağmen sgk kayıtlarında B İşyerinde gösteriliyor. Müvekkil 2014 yılında emekli oluyor. Konu birşekilde SGK tarafından tespit edilerek müvekkilin 2008 yılına ait 4 aylık B işverendeki sigortalılığı ve emeklilik maaşı 2018 yılında iptal ediliyor. A işveren bunu muhasebecisinin yaptığını ve haberdar olmadığını belirtiyor. Muhasebeci hakkında suç duyurusu yapılıyor. A işveren, müvekkil lehine tanıklık yapacağını beyan etmiş. Ancak zaten davanın A ya ve SGK'na iş mahkemesinde sigortalılığın tespiti ile emeklilik iptalinin iptali için açılması gerekiyor zannımca,doğru mudur?

Takıldığım nokta, açılacak böyle bir davada müvekkilin A firmasında çalıştığının tespitinde zamanaşımı sözkonusu mudur? Eğer öyle ise nasıl bir yol izlenmesi gerekir ?

Müvekkil toplamda A işyerinde 8 ay çalışmış, ilk iki ayı A işyerinde, sonraki iki ayı başka bir işyerinde (ona ilişkin herhangi bir iptal yok) ve son 4 ayı ise B işyerinde görünüyor.

Görüşleriniz için çok teşekkür ediyorum.
Sayın avukat zeynep;

İşe giriş bildirgesi sunulmuş olduğundan hizmet tespit davasında (sigortalılığın tespiti olarak ifade ettiğiniz) hak düşürücü süre söz konusu olmayacaktır.

A'yı davalı, SGK'yı ise fer'i müdahil olarak göstereceğiniz hizmet tespit davasında A işveren yetkilisinin tanık sıfatıyla yer alması mümkün olmayacaktır.

Davada A'yı temsil eden yetkililerce müvekkilinizin A bünyesinde çalıştığının ifade edilmesi önem arz etmekle birlikte dava mahiyeti gereği kamu düzenine ilişkin olduğundan re'sen araştırma ilkesi söz konusudur ve işçinin fiilen orada çalıştığı olgusunu destekleyecek her delil önem taşıyacaktır.

Saygılarımla...