Mesajı Okuyun
Old 02-10-2018, 16:47   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Acil paylaşımınızı rica ederim...
1-Taraflar boşanmış, müşterek çocuğun velayeti babada.

2-Ancak belli süredir, bazı nedenlerle çocuk annesinin yanında kalıyor. Çocuk aynı zamanda okula gidiyor.

3- Velayetin el değiştirmesi davası açtık ve davayı kazandık. Ancak henüz kesinleşmedi.

4- Mahkeme karar duruşmasında; çocuğun fiziken anne yanında olması, uzman raporu ve çocuğun eğitiminin aksamaması için "okul kayıt işlemleri ve nüfus işlemleri için davacı anneye yetki ve izin verdi.

5- Ancak hem okul hem de nüfus müdürlüğü velayet kararını istiyormuş. Dolayısı ile çocuk şu an okula gidemiyor.

Soru:
Mahkemenin bu kararına karşı okul ve nüfus müdürlüğünün velayet kararını istemesi doğru mu? Çocuğun okula başlaması için ne yapılabilir.
Sayın Av.mehmet.av;

Esasen okul müdürlüğü ile nüfus müdürlüğünün amacını aşan bir talepte bulunduğunu düşünüyorum. Her ne kadar gerekçeli karar hazırlanmamış da olsa anneye verilen yetki aracılığıyla bir an önce eğitim hakkından yararlanabilmesi çocuk için önem arz ediyor. Aksi halde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 'Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi' başlıklı 42/I'de düzenlenen "...Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz... " hükmü ihlal edilmiş olacaktır.

Hakim ile görüşüp durumu izah ederek gerekçeli kararın ivedi şekilde hazırlanmasını talep edebilirsiniz. Eğer bu mümkün olmaz ise çocuğun okula başlatılması yönünde anneye velayet kapsamında verilen yetki uyarınca gerekli işlemin yapılması hususunu içeren elden takipli bir müzekkere hazırlanmasını talep edebilirsiniz. Bunun dışında CİMER ya da İl/İlçe Nüfus ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne durumun hassasiyetini ifade eden bir yazı da gönderebilirsiniz.

Saygılarımla..