Mesajı Okuyun
Old 01-10-2018, 11:07   #1
Av. Alper

 
Varsayılan İhbar ve Kıdem Tazminatı Hesabında Yol ve Yemek Ücretinin Belirlenmesi

Sayın meslektaşlarım merhaba,

İhbar ve kıdem tazminatı hesabını düzgün yapabilmek adına bir araştırma yürütüyorum. Pek çok Yargıtay kararı inceledim, bunlarda özellikle yol ve yemek konusunda "lokantacılar odasından", "servisçiler odasından" bilgi alınması yönünde ifadeler mevcut.

İşveren vekili olarak tazminatların isabetli hesaplanması amacıyla bu çalışmayı yürütüyorum. Ancak çalışanlara sağlanan yol ve yemek yardımının ne şekilde tazminata dahil edileceğini tespit edemiyorum.

Zira kararlarda "lokantacının kâr payının düşülmesi" gibi unsurlar da mevcut. Merak ettiğim konu, kıdem ve ihbar tazminatları için baz alınacak yol ve yemek ücretleri konusunda sürekli olarak açıklanan bir rayiç var mıdır? Örneğin "İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası" web sayfasında bir personel taşımacılığı fiyat tarifesi buldum. Şu linkte kontrol edilebilir; http://www.isarod.org.tr/?p=746. Ancak burada yazan miktarları tazminata nasıl dahil edeceğim? Yani bu işin doğrusunu bulabilmek için illa bir mahkeme yolu deneyimi mi yaşamamız gerekiyor? Yoksa bunların düzenli olarak yayınlandığı bir yer var mıdır?

Yoksa bunun yerine, hizmet aldığımız servis sağlayıcıdan ve yemek firmasından doğrudan maliyetini sorup belge mi alalım? Gerçi servisi nasıl hesaplayacağım orası da çok karışık, çünkü dönem dönem değişebiliyor meblağlarımız, servis kaldırılıyor, başka servise aktarılıyor çalışanlarımız vs. Bu yüzden en azından servis konusunda bir rayiç üzerinden hareket etmek daha mantıklı geliyor bana.

Yardımcı olacak meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla.