Mesajı Okuyun
Old 06-09-2018, 16:24   #6
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Alıntı:
Yargıtay 9.Hukuk Dairesi: E:2015/ 1112 K:2016 / 10445
"28.07.2013 tarihli eylemi nedeniyle .... Asliye Ceza Mahkemesi 2014/426 esas sayılı dosyasında yargılamanın devam ettiği, feshin haklı nedene dayandığının anlaşıldığına göre kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine denmek suretiyle karar verilmiş ise de; davacı işçi hakkında feshe konu tehdit ve hakaret eylemlerinden ....Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2014/426 Esas sayılı ceza dava dosyasının kararının kesinleşmesinin beklenilmemesi hatalıdır.

Mahkemece feshe konu davacının diğer işçilerine sataşmasına yönelik eylemlerinden dolayı davacı işçi hakkında açılan ....Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2014/426 Esas sayılı ceza dava dosyasının sonucuna göre davalı işverenin feshinin haklı olup olmadığının değerlendirilmesi gerekirken eksik inceleme ile davacının kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi hatalıdır. "
Burada zamanaşımından bahsedilmiyor ama haklı nedenle fesih olup olmadığının Ceza Mahkemesi kararın sonucuna göre belli olacağını belirtmesi açısından önemli.

Başka bir karar daha okudum onda da beraat kararının gerekçesine vurgu yapmış. Delil yetersizliğinden beraat eden işçinin iş akdinin haklı nedenle feshedilmiş kabul edilmesi gerektiği sonucuna varmışlar. Öte yandan suç sabit olmadığından beraat etmesi durumunda feshin haksız olacağı ifade ediliyor o kararda. Delil yetersizliği konusunda çok katılmıyorum ama öyle kabul etsek bile en azından işyeri disiplin kurulunda kabul edilebilir nitelikte ve güven sarsıcı eylemleri olduğunu ortaya koyan deliller olmalı. Her delil yetersizliğinden beraat aynı sonucu doğuramaz. Bazen tamamen iftiraya dayanan iddialar da olabilir.

Ceza yargılaması bitmeden o süreçte aleyhine kesinleşme olduğu takdirde işçi alacakları davasını kaybedeceğini öngören bir kişinin dava açmasını beklemek bana pek uygun ve kendisi açısından mantıklı gelmiyor. En azından yersiz biçimde yargılama giderlerine katlanmak zorunda kalacağını bile bile bunu yapması kendisinden beklenmemeli.

Feshin haksız olduğuna ilişkin iddiasının dayanağı kesinleşmiş beraat kararı olmak durumunda. (-ve dahası Yargıtay'a göre suç sübut bulmadığı gerekçesiyle verilmiş beraat kararı)
Ceza yargılamasında kesinleşmenin aldığı sürenin uzunluğu bir yana elde böyle bir karar olmadan alacak haklarının dava edilebilirliği de tartışılır.

Sonuç olarak müvekkilinizin arada yaptığı başvuruların hiç yapılmamış olması "ceza kararının kesinleşmesini bekledik" savını daha güçlü kılardı ama olmuş artık. Bu şekilde anlatıp umut etmekten başka çare görünmüyor.