Mesajı Okuyun
Old 31-08-2018, 20:40   #1
av.karakus

 
Mutsuz Dükkanın Önündeki Makinenin Patlayarak Araca Zarar Vermesi

Merhaba sevgili yaşıtlarım ve benden büyük meslektaşlarım, forumdaki ikinci konumu sizlere yöneltiyorum;

Müvekkilin kuruyemiş dükkanı var. Dükkanın dışında hemen önünde de leblebi makinesi kahve makinesi var her kuruyemişçide olduğu gibi.Bir sebepten dolayı leblebi makinesi patlıyor ve ufak çaplı bir yangın çıkıyor. Sebep henüz belli değil. Bu yangından dolayı yolun kenarındaki bir araç zarar görüyor.

Elbette ki mala zarar vermenin taksirli hali olmayacağından müvekkilin cezai sorumluluğu bulunmamakta. Fakat asıl merak ettiğim; haksız fiilden dolayı tazminat davası açılabilmesi için gereken şartlardan "kusur" şartı yerine gelmiş mi? Yani makinenin dükkanın içinde değil de önünde olması kusur sayılır mı?

Bir diğer sorum, eğer patlamanın sebebi elektrik kaçağıysa, tazminat mağdura ödendikten sonra devlete rücu edilebilir mi, idareye dava açmamız mümkün mü bu durumda?

Mağdur, eğer zararımı karşılarsanız dava açmam, diyormuş. Zararı davadan çıkan miktarla karşılamak mı daha mantıklı yoksa dışardan davasız ödemek mi? Yani davada hatrı sayılır bir indirim olur mu veya hiç tazminata hükmedilmemesi mümkün mü?

Sorulara boğdum sizi affedin, hayırlı akşamlar..