Mesajı Okuyun
Old 04-06-2018, 19:34   #1
inwonderland

 
Varsayılan Işçilik Alacaklari Belirlenebilecek Durumda Ise Kismi Dava Açilabilir Mi?

Merhaba Sayın meslektaşlarım. Bir işçi müvekkilim için işçilik alacağı (kıdem,ihbar tazminatları, yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ile mobbing sebebiyle manevi tazminat talepli dava açacağız. Müvekkilimin aldığı ücret asgari ücret olup bu konuda herhangi bir uyuşmazlık bulunmamakta.

Benim sizlere danışmak istediğim husus ise şudur, müvekkilimin işyerinde çalıştığı süre ve aldığı ücret bakımından taraflar arasında bir belirsizlik veya tartışma yok. Dolayısıyla bu yüzden alacağın belirli olmasına rağmen kısmi dava açabilir miyiz? Reddedilme durumu olur mu? Yargıtay'ın yakın tarihli kararlarında özellikle kıdem,ihbar tazminatları ile yıllık izin ücretlerinin belirlenebilir olması nedeniyle belirsiz alacak olarak açılamayacağını biliyorum o nedenle belirsiz alacak olarak davayı açmayı düşünmedim ancak bu alacak kalemleri kısmi dava olarak talep edebilir mi bunu sormak istiyorum.

Belirsiz alacak davası ve kısmi dava hakkında Yargıtay'ın henüz bir görüş birliğine varmadığını biliyorum. Bu yüzden işimi garantiye almak adına, işçinin larkıdem,ihbar tazminatı ile yıllık izin ücretlerini maaşında bir belirsizlik bulunmadığı için ortalama bir hesaplama ile belirleyerek doğrudan belirli alacak olarak mı talep etmeliyim? Kalan diğer alacak kalemleri olan fazla mesai ve ulusal bayram ile genel tatil alacaklarını ise kayıtları işveren tuttuğundan ve hakimin ne kadar takdiri indirim yapacağını bilemediğimizden belirsiz alacak olarak talep edebilir miyim? Bu konuda ileride bir sorunla karşılaşmamak adına genç bir meslektaşınız olarak öncelikle sizlere danışmak istedim. Şimdiden çok teşekkürler,herkese iyi çalışmalar diliyorum.