Mesajı Okuyun
Old 04-05-2018, 19:52   #4
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Halen TBMM'de bulunan "Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı " özel mülkiyete tabi yerlerde taşınmazın doğrudan kullanıcısı adına tescil imkanı sağlamıyor. İmara aykırı iskan ruhsatı alınmamış yapıların "yapı kayıt belgesi"nin alınıp iskanlı hale getirilmesini ve kat mülkiyetinin kurulabilmesini sağlıyor.

Bu durumda, kanundan yararlanabilmek için bence yapı sahibi olunması yetmiyor. Tapuda müvekkil adına tesis edilen bir hisse kaydının bulunması gerekiyor.

Bence, kanun çıktığında öncelikle arsa sahibinden rızaen tapu alınmasının sağlanması ,olmadığı takdirde aleyhine satış vaadi sözleşmesine dayalı olarak tapu iptali ve tescil davasının açılması ve müvekkil adına hisse tescilinin sağlanması ondan sonra imarla ilgili başvurunun yapılması gerekiyor.

Kanun tasarısı başvuru tarihini 2018 yılının sonu olarak sınırlandırdığından bu süreçte, yeni kanunla ilgili başvuruyu kanunla yazılı süre içinde arsa sahibi yapabileceği gibi, açılan tescil davası sonuçlanmadığı takdirde bu davadan bahisle müvekkilinde yapabileceğini düşünüyorum.