Mesajı Okuyun
Old 30-03-2018, 11:13   #3
because I am him

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Bülent Sabri Akpunar
Hamili taraf göstermez iseniz alacağınız ilam ona karşı hüküm ifade etmez. Lehtar dışında hamile karşı da olumsuz tespit davasını kazanabilmeniz için bononun karşılıksız kaldığını lehtara karşı ispatlamanız ve hamilin kötüniyetli ciro ettiğini ayrıca ispatlamanız; Ya da bedelsizlik şahsi definin hamile karşı ileri sürülebildiği istisnai durumlardan birinden faydalanmanız gerekir.

Faktoring yasasına göre şirkete karşı keşideci ile önceki hamiller veya lehtar arasındaki şahsi defi ileri sürülemez.Ne var ki bunun için de kambiyo senedine dayalı hukuki ilişkinin fatura vb belgeye dayalı olması ve keşidecinin de temel ilişki bakımından alacağını almış olması gerekir.

Banka bakımından ise şahsi definin ileri sürülebilmesi cironun niteliğine göre değişir. Ciro türleri ve şahsi defiler şeklinde bir araştırma yapmanızı salık veririm.


Üstadım, cevabınız için çok teşekkür ederim.

Konu hakkında yeterli kaynağa ne yazık ki ulaşamadım. Umarım değerli tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Olayımda tüketici olan Müvekkil tarafından adi yazılı bir taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile birlikte 50 adet emre muharrer senet düzenlenip (sözleşmede atıf vardır, ödeme planında da senetlerden bahsedilmektedir) satıcı müteahhit firmaya teslim ediliyor. Bu firma da senetleri ortağı olduğu diğer firmaya ciro edip (beyaz ciro), bu firma tarafından da Banka'ya beyaz ciro ile ciro ediliyor.

Müvekkiller tarafından Banka'ya yapılan ödemeler var, aynı zamanda Banka tarafından bir sonraki yıla ait senetler faktoring şirketlerine beyaz ciro ile ciro edilmiş.

Açacağım davada sözleşmenin geçersiz olduğunu, geçerli olsa bile feshini, senetlerin teminat senedi olduğunu, aynı zamanda nama yazılı olarak düzenlenmediği için geçersiz olduğunu iddia edeceğim.

Bu konu hakkında değerli tecrübelerini paylaşabilir misiniz? Banka'ya ödediğim senet bedelleri geri alabilir miyim, faktoring firmasına karşı açacağım menfi tespit davasını kazanabilir miyim sizce?

Cevabınızla birlikte değerlendirdiğimde Banka'ya ödediğim bedelleri geri isteyemeyeceğimi; ancak faktoring şirketine karşı açacağım menfi tespit davasını kazanabileceğimi anlıyorum.

Saygı ve selamlarımla,

AA