Mesajı Okuyun
Old 26-03-2007, 20:12   #4
palandöken

 
Varsayılan

Cezaların ertelenmesini TCK madde 51 düzenlemiştir.

b fıkırasında "suç işlendikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaaatin oluşması" diye ifade edilmektedir.

eski 59 şimdiki 62 de ise "yargılama sürecindeki davranışlardan" söz ediyor.

mahkemelerin her kararı gerekçeli olmalıdır.Bu nedenle sorular sorulurken sadece mankemenin hüküm kısmını alıp gerekçe soru dışında bırakılırsa sağlam cevap verilemez. Mahkeme sanığın cezasını neden ertelemeiş. onu gerekçeli kararında yazması gerekir.örnek duruşmalara gelmeyen mahkeminin davatine rağmen duruşmalara katılmayan.hakkında yakalama müzakeresi çıkarılmasna sebep verin, ya daduruşmada olurolmaz duruşmanın disiplini bozan, duruşmada suçunu açıkça ikrar etmyen, hep çemişkili ifade kullanan, gibi durumlar varsa bu kişi hakkanda takdiri hafifletci sebp uygulanmaz. ama pekala erteleme uygulanabilir. çünkü bu sanığın pişman olmadığını, pişman olmasa bile tekrar suç işleyeceğini göstermez. Tam tersini düşünelim;sanık duruşmaları tam katıldı,duruşma düzenini bomadı. hal ve haraketinden çok doğru söylediği kanısını uyandırdı. çelişkili ifdeler kullanmadı. ama bütün bunlara rağmen mahkeme yinde sanığın sanğın siç işleme eğiliminde olduğu kanısına varabilir.şimdi mahkeme ertelemyecek diye takdiri hafifletici sebebi kullanmasınmı.bu durumda takdiri hafifletici sebebi uyguladı diye mahkemeye teşekkür etmek gerek. ertelememe kararı ile takdiri hafiletci sebep
ler birbirine benzesede aynı şeyler değil eğer öyle olsaydı ertelme şartlarını şöyle düzenlerdi:sebebleri sayırdı ve derdiki eğer sabıkası elverişli ise ve hakkında takdiri hafifletci sebebi uygulanmasını hak eden sanık hakkında ertelem kararıda verilir derdi.olsaki erteleme şartlarını ayrı düzenlemiş.Örnek:tutuklu sanık ceza evinde birini bıçaklarsa ve orda kavga ederse yani suç işlerse bu kişi hakkında erteleme kararı verilmeyebilir.ama hafilitici sebep uygulanabilir.ama duruşmda birine mesala müştekiye bağırsa onun üzerine yürüse ama ceza kanunu anlamında suç işlemese bu kişi hakkında takdiri hafifletici sepep uygulanmayabilir ama erteleme uygulanabilir. mahkemenin gerekçeli kararı önemli.soruyu soran arkadaş gerekçeyide yazarsa daha sağlam cvp alabilir.saygılar.