Mesajı Okuyun
Old 15-03-2018, 15:13   #2
Bukowski

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,
Yargıtay Ceza Genel Kurulu 2011/10-387 E. 2012/75 K. Sayılı ilamında, şahsın evinde bulunan uyuşturucu maddenin kullanmak amacıyla mı yoksa satmak amacıyla mı bulundurulduğunun tespitine ilişkin kriterler sayılmıştır.
Bu kriterlerden ilki; failin bulundurduğu uyuşturucu maddeyi başkasına satma, devir veya tedarik etmek hususunda herhangi bir davranış içine girdiğinin tespit edilememesidir.
İkincisi; bulunan yer ve bulunduruluş biçimidir. Kararda bu husus; kişisel kullanım için uyuşturucu madde bulunduran kimsenin bunu her zaman kolaylıkla erişebileceği bir yerde örneğin evinde veya işyerinde bulundurması olarak belirtilmiştir. Öte yandan uyuşturucu maddenin ele geçirildiği yer veya yakınında hassas terazi veyahut paketlemede kullanılan ambalaj malzemelerinin bulunması önemli bir belirtidir denmektedir.
Üçüncü kriter ise; bulundurulan miktardır. Kişisel kullanım için kabul edilebilecek miktar, kişinin fiziksel ve ruhsal yapısına ve uyuşturucunun niteliğine göre değişmektedir. Esrar maddesi için kişilerin her defasında 1-1,5 gram olmak üzere günde 3 kez tüketebildikleri ve kullanma alışkanlığı ile birkaç aylık ihtiyaca yeter miktarı yanlarında bulundurabilecekleri adli dosyalara yansıyan unsurdur.
Ancak bu hususlar genellikle evde bulunan uyuşturucuya yönelik bir belirleme. Müvekkilinizin evinde arama yapıldı mı? Arama yapıldı ve herhangi bir bulguya rastlanılmadıysa bu kriterleri kendi dosyanıza uyarlayabilirsiniz. Özellikle paket üzerinde parmak izi veyahut vücut izine rastlanmamış olması oldukça lehinize.
Bu çeşit dosyalarda en kestirme yol isim vermektir. Müvekkiliniz araç rengi plakası, hangi yolda hangi saatte böyle bir eylem gerçekleştirdiği gibi bahsettiği diğer şahıslara ilişkin bilgi verebilirse daha iyi olur. Benim kanaatim bu