Mesajı Okuyun
Old 13-03-2018, 20:40   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Şerh hükümle birlikte veya hükümden sonraki bir karala tapuya konulmuş ise İİK.nun 28.mad.göre verilmiş olan bir şerhtir. Taşınmazlarla ilgili ilamlarda böyle bir şerhin verilmesi kanunun emredici hükmü niteliğinde olup hakimin talep olmasa dahi resen yapacağı işlerdendir.Bu işlem taraf işlemi değildir. Hakimin resen tapuya koyacağı şerhi şartların değişmesi halinde resen kaldırabileceği açıktır.

Tapudaki şerhin devamı en geç hükmün infazına kadar sürebilecektir.Oysa somut olayda uygulanması gereken 10 yıllık zamanaşımı süresi dolmuş ,hükmün infazı imkanı kesin olarak kalmamıştır. (ortaklığın satış sureti ile giderilmesi kararlarında zamanaşımı süresi hükmün kesinleşmesinden itibaren 10 yıldır).Ortada tarafların görüşünün alınmasını gerektiren çekişmeli bir durumun bulunmadığı da açıktır.

SONUÇ : Bu durumda yukarıdaki hususlara değinerek ve ayrıca tarafların çokluğu ve tebligat zorlukları nedeniyle karar sürecinin uzayacağı bu hususun müvekkilin mağduriyetine neden olacağından da söz ederek incelemenin duruşmasız olarak hakimlikçe resen yapılıp gerekli kararın verilmesi talep edilebilir.Belki o zaman hakim duruşma kararından vazgeçerek duruşmasız karar verebilir. Bir ümit...