Mesajı Okuyun
Old 09-03-2018, 23:11   #1
AHMET01

 
Varsayılan Mağdur çocuk 18 yaşını doldurduğunda velisinin talebinin aksine şikâyetçi olmadığını mahkemeye belirtirse ceza davası nasıl sonuçlanır?

Değerli Meslektaşlarım,

Yargıtay, 15.4.1942 tarih ve 14/9 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında suçtan zarar gören mümeyyiz küçüklerin dava ve şikâyette bulunabileceklerini; şayet kendileri böyle bir talepte bulunmamışlarsa yasal temsilcilerinin böyle bir talepte bulunabileceğini karara bağlamış. Bu bağlamda;

1-) Mağdurun kanuni temsilcisi örneğin babası mağdurun maruz kaldığı şikâyete tabi bir suçtan dolayı şikâyette bulunduysa ve mahkeme kararını vermeden mağdur çocuk 18 yaşını doldurup hâkime ben şikâyetçi değilim derse, fakat mağdurun babası ise eski şikâyetini devam ettirirse davanın akıbeti ne olur?

2-) Aynı olayda olay günü Mağdur çocuk şikâyetçi olmadığını, fakat babası şikâyetçi olduğunu C. Savcısına bildirire C. Savcısı nasıl bir karar verir?

3-) Şikâyeti zamanında babasının yapmış olduğu, ancak şikâyet sonrası mağdur çocuğun 18 yaşını doldurmuş olduğu böyle bir dosya uzlaştırmacıya verildiyse uzlaştırmacı uzlaşma teklifini kime yapacaktır? Veliye mi? Mağdura mı? Yoksa her ikisine de ayrı ayrı birden yapması mı gerekir?

Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.