Mesajı Okuyun
Old 09-02-2018, 15:33   #9
Av. Mehmet Demirezen

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.bilall
Çekin belkide karşılığı var ancak imza tutmadığından ödemekten imtina ediyor. Bu durumda ne olacak? buna göre mi şerh düşmesi gerekiyor? Banka burada görevini mi yapıyor? Yoksa görevi ihmal m ediyor?
Müvekkil adına doğrudan savcılığa resmi belgede sahtecilik iddiasıyla şikayette bulunsam olur mu? aksi halde Çek Kanunu m.5'e göre karşılıksız ibaresi yer almadığından icra ceza mahkemesine başvurumun sonuçsuz kalacağını düşünüyorum.

Sayın Meslektaşım
Çekin ibrazi ile banka görevlisi karşılıksızdır işlemi yapmaktan kaçınmasının sebebini çekin arkasına şerh düşmelidir. Ayrıca bu şerhten çekin karşılığının ne kadarının bulunup bulunmadığı anlaşılmalıdır.Aksi halde siz çeki süresi içerisinde ibraz ettiğinizi, bankanın ödeme yapmadığını nasıl kanıtlayacaksınız.

Banka görevlisinin çekteki imzanın benzemediğine yönelik takdir yetkisi ile cezai yaptırımı ortadan kaldırılamayacağını tekrar belirtmek isterim.
Keşidecinin çekin çalındığına yada iradesi dışında elinden çıktığına yönelik bankaya başvurusu olsa bile cezai yaptırımdan kurtulamaz. Ancak yargılama sırasında imzanın kendisine ait olmadığının tespit edilmesi hali hariçtir.

Dolayısıyla çeki bankaya ibraz ederek görevliye işlem yapmaması halinde hakkında suç duyurusunda bulunacağınızı , karşılıksız işlemi yapılmamasının nedenini çekin arkasına ( hesap bakiyesi durumu ile birlikte) şerh düşmesini ısrarla talep etmenizi öneririm. Hesap bakiyesi olmadığı zaman ceza yargılamasında müzekkere yazılarak ibraz tarihinde hesap bakiyesi sorulabilir.

Çekin takas süresi geçmemiş ise müşterisi olduğunuz bankaya başvurarak çekin takas yoluyla yazdırılmasını da deneyebilirsiniz, takas merkezinde bu gibi sorunlar yaşanmıyor.

Buna rağmen işlem yapılması halinde ibraz süresi geçmeden derhal bankaya ihtar çekerek yasaya aykırı bu eylemden derhal vazgeçilmesini ,ibraz edilen çek hakkında işlem yapılmasını aksi halde yasal haklarınızı (karşılıksız çeke ilişkin kambiyo takibi ve karşılıksız çek ceza davası) kullanamamanızdan dolayı meydana gelebilecek zararlardan bankanın sorumlu olacağını ihtar etmenizi öneririm.
Saygılarımla