Mesajı Okuyun
Old 07-02-2018, 23:42   #2
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Bu şirketlerin üretime, istihdama katkısı neydi? Bu iş için hangi yatırımı yapmışlardı ki yatırımları boşa gitti. Yani burada tazminat talep edilecek olan zarar unsuru nedir?

Ücretini idarenin ödediği xx adet işçinin son derece gereksiz bir şekilde bu şirketler üzerinde gösterildiği saçma sapan düzen sona erdikten sonra bu şirketlerin idareye verdiği zararı tazmin etmenin bir yolu olsa keşke.

Kâr unsuru olmayan bir ihale ile bu işi alan şirketler, ücretler sabit ve maliyet önceden belli olduğundan çoğunlukla aynı teklifi veriyorlardı. İhalenin sonucu kura ile belirleniyordu. Bu yönüyle bu ihale için yapılan ilan vs. masraflar bile idareye zarardı.
İdarenin verdiği parayı işçilere transfer etmekten başka bir iş yapmayan şirketler primleri gününde (!) ödedikleri için aslında idarenin hak edeceği % 5 hazine teşviğini alıyorlardı. Karşılığında bir iş yapmadan, işçi sayısı arttıkça artan bir kazanç. (İşin bu yönü elbette şirketlerin bu işe girmelerinin sebebi)
Kendilerine bir faydası da iş deneyim belgelerinde çalıştırdığı işçi sayısının artması. Üretimi yok, istihdama kendi sermayesinden bir katkı yok ama iş deneyimi artıyor ve böylece büyük ihalelere girmeye aday hale geliyor. Yani sanal bir deneyim artışı.
Ayrıca bir de doğu illeri ile ilgili bir vergi teşviğinden yararlanmak için yanlarına bir doğu merkezli partner şirket bulundurunca işlem tamam..

Sözün özü dünyada emsalsiz yalnız bizde olabilecek bir garabet iyi ki sona erdi. Asıl soru böyle bir garabetin sona ermesinin bozduğu denge (!) ne ile düzeltilecek? O havadan gelen %5'lerin ve vergi teşviklerinin tadı damağında kalanlar var çünkü.

Kuruluş amacı (umudu) yalnızca bu ihaleler olan ve başka bir yan iş yapmayan bir şirket bu KHK ile çöp olmamıştır. Zaten "çöp" tür. En fazla çöp olduğunun farkına varmış olur.