Mesajı Okuyun
Old 25-12-2017, 12:39   #1
mefhumumuhalif

 
Varsayılan Yapı İpoteği

Merhabalar sayın meslektaşlar,

dava sürecinde olduğumuz, mesleki açıdan alışılmışın dışında komplike bir uyuşmazlık konusunda danışmak istiyorum.
Olayın sade anlatımı şu şekilde;

Asıl müteahhit (X) İnşaat
Alt Müteahhit (Y) Mimarlık
Mal Sahipleri (Z)

Asıl müteahhit ile alt müteahhit, inşaatın elektrik, altyapı, çatı-dekorasyon işleri yapımı konusunda anlaşıyorlar. Sözleşme götürü bedelli, 7. Ay geliyor, borç 1.400.000 TL oluyor ama asıl yüklenici hiçbir ödeme yapmıyor.
Alt müteahhit devam ediyor işe bu süre boyunca, asıl müteahhit üzerine çok icra takibi olan ödeme güçsüzlüğü olan dolandırıcı bir adam.
Sonrasında, 7. Ay içerisinde, alt müteahhit ihtar çekiyor ve işi durduruyor alacağını istiyor. Bu noktada, alt müteahhitin sözleşmesel ilişkisi olmayan mal sahiplerine gitme imkanı sağlayan kurum: yapı ipoteği olduğunu buldum. Bu kurumun uygulamadaki hali hakkında bilgi almak istiyorum.

Makale ve kitaplardan ulaşılsa da, pratikte pek tercih edilmemiş görünüyor yaygın değil.


Alt müteahhit, sözleşmedeki bütün işi tamamlamadı neticede çünkü ödeme yapılmadığı için dayanma sınırını geçti. Bu durum bir zarar verir mi bu müesseseye başvurma noktasında, nasıl engeller olur? Alacak davası bekletici mesele mi yapılır?

Hiç karşılaşan meslektaşım oldu mu?
3 aylık süreyi kaçırmamak için önerilen geçici tescil nasıl yapılır? ikisini ayrı dava olarak mı açmak gerekiyor yoksa aynı dava olur mu, harç ipotekler gibi nispi mi olur gibi sorunlar var.

alt müteahhit, sözleşmedeki bütün işi tamamlamadı neticede çünkü ödeme yapılmadığı için dayanma sınırını geçti. Bu durum bir zarar verir mi bu müesseseye başvurma noktasında, nasıl engeller olur?
İşlevsel/süre/harç masrafları açısından yapı ipoteğine başvurmak ne kadar mantıklı?

Yahut “vekaletsiz iş görme hükümlerine göre mal sahibine gidebilme kurumu mümkün olabilir mi?

Esas mesele, eseri yapan “yapı alacaklısı” eserden doğan şey üzerinden alacağını alma imkanı için nasıl yollar vardır ve nasıl işler şeklinde.

bununla ilgili hukuki görüşleriniz ve ilgili yargıtay kararlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim, epey önemli. iyi çalışmalar.