Mesajı Okuyun
Old 04-12-2017, 11:29   #6
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avukat2300
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM SEVGİLİ MESLEKTAŞIM ANCAK TÜM SÜRELR, KAÇIRMIŞ OLAN KİŞİ KÖTÜNİYETLİ OLARAK BU DAVAYI AÇMIŞTIR. ANCAK BU DAVAYI AÇMASI MÜMKÜNSE DE BUNUN DA YİNE KARŞI DAVA SÜRESİ İÇERİSİNDE OLMASI GEREKMEZ Mİ ACABA BU HUSUSTA BİR YARGITAY KARARI VAR MI ACABA TEKRAR TEŞEKKÜR EDİYORUM
Özelden de yazdığınız için bu mesajınıza yanıt veriyorum. İlk mesajım yeterince açıktı oysa...

1-Başka bir şekilde anlatayım. Taraflar arasında toplam 2 boşanma davası varsa ve birinde kadın; diğerinde erkek davacı ise başka hiçbir şeye bakılmaz. Çünkü DERDESTLİK itirazı dinlenemez. DAVALARIN KONUSU FARKLIDIR.

2- Davaya cevap süresi içinde, davalı tarafından aynı dosya içinde dava açılması halinde buna "KARŞI DAVA" denilmektedir.HMK 132 inci madde şu şekildedir:
Alıntı:
Karşı dava açılabilmesinin şartları
(1) Karşı dava açılabilmesi için;
a) Asıl davanın açılmış ve hâlen görülmekte olması,
b) Karşı davada ileri sürülecek olan talep ile asıl davada ileri sürülen talep arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması yahut bu davalar arasında bağlantının mevcut olması,
şarttır.
(2) Belirtilen bu şartlar gerçekleşmeden karşı dava açılacak olursa, mahkeme, talep üzerine yahut resen, karşı davanın asıl davadan ayrılmasına; gerekiyorsa dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesine karar verir.
(3) Karşı davaya karşı, dava açılamaz.

Ancak sizin davanızda bir "karşı dava" sözkonusu değildir. O nedenle süre aşımı sözkonusu değildir. Sizin davanızdan ayrı bir şekilde "yeni" bir dava açılmıştır. Açılan dava HMK 166 ıncı madde kapsamındaki bir davadır.İlgili madde şu şekildedir:

Alıntı:
DÖRDÜNCÜ AYIRIM
Davaların Birleştirilmesi ve Ayrılması



Davaların birleştirilmesi
(1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.


(2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır.

(3) Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.

(4) Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.

(5) İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.

Kısaca itirazınızda haksızsınız.